Etiketter

, ,

De här hör helt klart till mina favoriter. Sååå gott att få ta en karelsk pirog med äggsmör, för det är bara att inse, karelska piroger är ingenting utan äggsmöret. De här glutenfria pirogerna går hem hos maken också så vi kan njuta av dem tillsammans. Av en sats blir det mellan tio och femton stycken. Beroende på hur stora du väljer att laga dem. Jag rekommenderar varmt att pröva på dessa om man vill ha något saltigt och gott att äta. Passar utmärkt som mellanmål. Tar ca 2 timmar att laga med jäsningstiden inräknad men helt klart värt mödan. Här är receptet:

Glutenfria karelska piroger med äggsmör

Deg:

  • 25 gram jäst
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk olja
  • ½ dl fibrex
  • ½ msk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • 2 dl grov glutenfri mjölmix
  • 2 dl ljus glutenfri mjölmix
Fyllning:
  • ca 3 dl färdig risgrynsgröt
  • 1 ägg
Deg:
  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll vatten (37°C) och olja över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt fibrex, fiberhusk och salt, rör om och låt svälla 10 minuter.
  3. Blanda ner mjölet och arbeta degen kraftigt. (Jag gjorde det för hand och det går hur bra som helst. Har du maskin kan du bra använda den också) Degen får vara aningen klibbig men inte så att det fastnar en massa deg på händerna när du knådar.
  4. Täck bunken och låt jäsa ca 1 timme.
Fyllning:
Jag kokade gröten enligt anvisningarna på grötrispåsen. Kokade mängd för två personer och det räckte och blev över.
Blanda den svalnade gröten och ägget.
Rekommenderar dock inte att dammsuga samtidigt som gröten kokar. Multitasking i all ära men det gäller kanske att välja stunderna bättre..
Utbakning:
  1. Strö mjölmix på arbetsbänken och knåda degen väl. Ha ordentligt med mjöl på händerna också så att det inte klibbar, om degen verkar vara klibbig vill säga.
  2. Ta en liten bit av degen (räkna att det skall räcka till ca 10-15 bitar) och forma till en boll. Kavla ut till en tunn, oval platta. Gör lika med hela degen.
  3. Lägg en klick grötfyllning som en sträng mitt på varje platta. Vik över kanterna och rynka dem men lämna mittpartiet öppet så att fyllningen får färg.
  4. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt.
Gräddning: mitt i ugnen, 250ºC, ca 15 minuter eller tills fyllningen fått lite färg.
Äggsmör:
  • 50 gram smör
  • 2 hårdkokta ägg
Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Skala äggen och mosa eller skär i små bitar. Blanda. Om du använder osaltat smör kan du smaka av med salt. Låt stå en stund i kylen innan servering.
(Se till att laga tillräckligt av äggsmöret, det brukar gå åt!) 🙂
MUMS!
Annonser