Etiketter

, , ,

..är degen till de här goda baguetterna! Var på bakhumör och kände för en gångs skull för att baka bröd. Det är något som jag annars inte brukar baka så ofta men efter att dessa bröd blev så lyckade så fick jag lite blodad tand. Verkligen goda och saftiga och tillräcligt stor sats för att kunna frysa ner en del och ta fram när man blir hungrig.

Av denna sats får man 3 stora baguetter:

  • 50 gram jäst
  • 5½ dl vatten
  • 2 msk olja
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl kvarg
  • 2 morötter, rivna
  • 7 dl glutenfri mjölmix, grov (mörk)
  • 3 dl glutenfri mjölmix, ljus
  1. Smula nej jästen i en plastskål. Häll över vattnet (skall vara 37º) och oljan och rör så att jästen löser sig.
  2. Blanda ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  3. Blanda sedan ner salt, kvarg och de rivna morötterna och rör om.
  4. Blanda ner mjölmixen. Blanda degen väl. (Har du tillgång till en maskin som kan göra jobbet för dig så använd den! Jag fick ta i med händerna och det är inte kul, men måste göras) Arbeta degen väl. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 minuter.
  5. Strö lite mjölmix på arbetsbänken, eller på ett silikonunderlag om du har ett sådant. Stjälp upp degen på bordet/duken.
  6. Ha ordentligt med mjölmix på händerna och knåda degen lite, dela sedan i tre lika stora delar. Forma degklumparna till baguetter och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200ºC.
  8. Innan du lägger bröden i ugnen kan du dra några snitt på varje baguett med en vass kniv och sedan pensla dem försiktigt med vatten.
  9. Grädda bröden mitt i ugnen i 30-35 minuter. Det varierar från ugn till ugn, men de är färdiga då de känns ”ihåliga” då du knackar på bottnet. De får inte kännas för mjuka då du klämmer på sidorna.
  10. Låt dem svalna på galler utan duk så får de en härlig skorpa.