Etiketter

, , , , , , ,

Den här maräng-crisp tårtan har aldrig slagit fel och brukar bli en succé bland gästerna. Tidigare då jag kände för att baka och frågade min man vad han ville att jag skulle laga, var standardsvaret alltid; Marängtårtan!! Jag har lovat honom att jag bakar den varje gång vi firar någons födelsedag hemma hos oss och än så länge har han inte tröttnat på den.. Tårtbottnarna består av maräng och är därför naturligt glutenfria, också chokladfyllningen är glutenfri. Den går också lätt att laga så att den blir laktosfri genom att välja laktosfri eller hyla grädde och är därför bra att ha servera på kalas. Väljen choklad med hög kakaohalt (max 70%) så är den laktosfri. Så fram med elvispen och börja på så att ni också kan njuta av den smarriga, krispiga sockerbomben!

Du kan välja med att laga en mindre tårta. Då följer du receptet nedan. Den färdiga tårtan har storleken av en halv ugnsplåt. Skall du bjuda lite flera personer (kring 20 pers.) lönar det sig att göra en större tårta. Gör då två plåtar med marängbottnar (2xreceptet) och dela inte på dem som det står i receptet utan lyft då det ena bottnet på det andra. Chokladkrämen räcker då att ta 1½ gång. Tårtan blir då lika stor som en plåt.

Smaskig marängtårta med crisp och choklad

Marängbotten:
 • 6 äggvitor
 • 4 dl socker
 • 6 dl rice crispies
Chokladkräm:
 • 6 äggulor
 • 1½ dl socker
 • 1½ dl vispgrädde
 • 100 gram smör
 • 200 gram mörk choklad
Fyllning: 3 dl vispgrädde + lite vaniljsocker
 1. Sätt ugnen på 150°C. Klä en djupare plåt med bakplåtspapper
 2. Dela vitorna från gulorna. Jätteviktigt att ingen gula kommer med i vitan, då blir det ingen maräng!! Vispa vitorna till skum, tillsätt socker lite i taget under fortsatt vispning. Äggskummet skall vispas hårt, det är färdigt när visparna bildar mönster i skummet och du kan vända skålen upp och ned utan att det rinner ut.
 3. Vänd sedan ner flingorna i äggvispet. Rör försiktigt ner dem.
 4. Bred ut smeten på plåten. Grädda ca 1 timme, gärna lite längre. Låt gärna stå kvar i avstängs ugn över natten. Marängen är färdig då den fått lite färg och kanterna lätt lossar från pappret.
 5. Sätt äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Den får småkoka lite men se till att den inte bränner i botten. Krämen skall vara ganska tjock men koka inte för länge för då kan den skära sig.
 6. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret i små bitar. Rör om tills smöret smält.
 7. Lägg därefter ner chokladen i bitar. Rör om tills den smält och krämen är jämn. Låt svalna.
 8. Vispa grädden till fyllningen med lite vaniljsocker.
 9. Dela marängbottnen i två delar. Bred först på chokadsmeten på ena maränghalvan och sedan grädden. Lyft den andra maränghalvan på. Voilá så var tårtan färdig!

Smaskig marängtårta med crisp och choklad

Annonser