Etiketter

,

Vill till först varna för att dessa maränger är beroendeframkallande..innan du vet ordet av så har du ätit halva satsen. Men de är lätta att vispa ihop och någon gång kan man ju unna sig ”lite” extra gott, i synnerhet så här i höstmörkret.

Franska maränger vispas i vattenbad och får därför en blankare yta, med en seg mitt. Jag valde här att smaksätta halva satsen med smält mörk choklad och mandelkross. Den andra halvan av satsen lämnade jag naturell. Låt väl smaka:

Franska maränger, naturella och med smak av choklad och mandel

  • 5 äggvitor
  • 3¼ dl socker
Till smaksättning för halva satsen hade jag dessutom:
  • 25 gram smält mörk choklad 70%
  • ½ dl mandelkross
  1. Dela vitorna från gulorna och var noga med att ingen gula kommer med i vitorna, då blir det ingen maräng.
  2. Lägg vitorna i en rostfri bunke och tillsätt sockret.
  3. Ta en kastrull med lite vatten i och sjud upp vattnet. Placera den rostfria bunken ovanpå kastrullen och vispa vitorna och sockret i ca 15 minuter. Det är färdigt då visparna kan göra mönster i skummet.
  4. Ta bort bunken från värmen och vispa ytterligare fem minuter.
  5. Vill du så smaksätt halva satsen: Rör ner mandelkrosset. Smält chokladen och rör försiktigt ner i marängblandningen. Det får gärna bli strimmigt så blanda inte för noggrant. Lägg bakplåtspapper på en plåt och spritsa eller klicka ut maränger med hjälp av två skedar.
  6. Grädda i ugnen ca timme. Varmluftsugn är bra att använda till maränger, lägg då ugnen på 100°C. Vanlig ugn på 125°C.
  7. Marängerna är färdiga då ytan är hård men mitten är säg och lite mjuk.
Annonser