Etiketter

, , , , , ,

 

Blev inspirerad då jag läste Jenkkis blogg om hennes ”Pizzaperjantai”. Här hos oss blev det ”Pizzasunnuntai” istället, men det smakade lika gott för det. När det kommer till pizza tycker jag helt klart att den hemlagade varianten är den absolut godaste. Nu för tiden får man också glutenfria pizzor från en del restauranger bl.a. från Rosso, Koti Pizza, Classic och Dennis. Det är visserligen kul att någon gång nu och då kunna beställa hem pizza som ”normalt” folk gör, eller beställa en pizza på en restaurang, men smakmässigt så har jag ännu inte hittat någon som är godare än den hemlagade. Det kan i och för sig ha att göra med att jag gör de godaste pizzorna som finns, så det så 😉 (hahaa)

 

Hemlagad pizza är bra eftersom man då får fylla den med precis vad man vill, helt eftersmak och tycke. Hemma hos oss är pizzan alltid delad på två, med två olika fyllningar. Jag skall ha oliver, vilket gubben inte gillar. Och han i sin tur skall ha tonfisk, vilket jag inte vill ha på min pizza. Men ingen strid uppstår då det så enkelt går att dela upp pizzan och fylla med vad som faller en in. Hemmagjord tomatsås på är också super! Jag tycker att mer är bättre i detta fall och fyller med en massa olika ingredienser, smaskens!

 

Här är receptet:

 

Tomatsås:
  • ½ gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • soja, glutenfri (soy-king)
  • ca 400 gram färska, skållade, tärnade tomater eller en förpackning med krossade tomater (gärna då med smak av örter eller chili)
  • ½ dl tomatpuré (om du använder färska tomater)
  • svartpeppar
  • färska hackad basilika
  1. Tärna den gula löken och skär vitlöken i små bitar.
  2. Fräs löken i oljan i en kastrull och tillsätt soja då löken mjuknat en aning. Låt fräsa en stund och rör om.
  3. Tillsätt tomaterna eller krosset och krydda med peppar.
  4. Tillsätt tomatpurén.
  5. Låt småkoka ca 15 minuter och tillsätt sedan basilikan. Låt koka ytterligare 10 minuter.
  6. Mixa sedan med en stavmixer till en slät tomatsås. (På bilden är såsen inte helt slät eftersom mamman stavmixer inte var av den bästa sorten)

 

Botten:

 

  • 25 gram jäst
  • 2 dl vatten
  • 1½ msk olja
  • 1 msk fiberhusk
  • salt
  • 4 dl glutenfri mjölmix, ljus
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vatten och olja till 37°C och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Rör i fiberhusk och låt svälla ca 5 minuter.
  4. Salta och blanda i ca 3 dl av mjölmixen. Knåda degen och tillsätt resten av mjölet, men gärna lite i taget. Degen skall gå att knåda utan att den fastnar på händerna men får inte bli för hård.
  5. Fukta en disktrasa och lägg den på ett bord. Placera ett bakplåtspapper ovanpå trasan och kavla ut degen direkt på pappret. Den skall vara ganska tunn.
  6. Flytta över pappret med bottnet på till en plåt.
  7. Låt bottnet vila en stund på plåten.
  8. Bred ut ett tunt lager med tomatsås och fyll sedan med valfri fyllning. Toppa med riven ost.
  9. Grädda i 200°C ca 30-35 minuter eller tills osten fått en fin färg.
  10. Ät och njut!
Detta fyllde vi vår pizza med denna gång:
  • pepperoni (korvskivor)
  • skinka i tärningar
  • tomatskivor
  • paprika
  • fetaost
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • ananas
  • riven ost

 

Annonser