Etiketter
Om jag senast jag bakade bröd hade för höga förväntningar så var förväntningarna på detta bröd inga alls. Jag hittade ett recept som var för glutenfria muffinsbröd och utgick från det receptet. Adderade och subtraherade igen som jag brukar göra och bestämde mig för att göra ett formbröd av degen eftersom den blev ganska klibbig.
Brödet jäste bra och såg fint ut då jag la in det i ugnen. Som färdigt såg det fortfarande ut som det skulle och smaken var obeskrivlig. Oj oj jo vad gott det kan vara att få smaka nygräddat bröd, som ännu är riktigt varm, med smör på! Mums! Detta är helt klart ett bröd som jag snart bakar igen. Enkelt var det dessutom då man bara klickade det i en form, behöver inte ens ”smutsa” ner händerna om man inte vill 🙂
- 3 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 2 msk olja
- 1½ msk fiberhusk
- 2 msk sirap
- 1-2 morötter (två om de är små)
- 1 tsk salt
- 1 påse torrjäst (11 gram)
- 250 gram glutenfri mjölmix, ljus (5 dl)
- 150 gram glutenfri mjölmix, mörk (3 dl)
- 1 dl solrosfrön
- smör till formen
- glutenfria skorpsmulor/ströbröd
- Värm vatten, mjölk och olja till 42°C. (Vill du kan du använda vanlig jäst 25 gram, värm då till 37°C )
- Rör i fiberhusk och låt svälla ca 5 minuter.
- Blanda i sirap, de rivna morötterna och salt.
- Blanda samman mjölmixen, torrjästen och solrosfröna och häll sedan degspadet på.
- Arbeta degen väl förhand eller med elvisp och degkrokar.
- Smörj en brödform med smör och bröa med de glutenfria skorpsmulorna.
- Klicka i degen i formen och häll på lite valmofrön. Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.
- Grädda i 250°C ca 30 minuter. Jag använde en digital stektermometer för att veta när brödet var färdigt. När innertemperaturen på brödet ligger på 95-97° är det klart.
- Låt svalna innan du skär upp.
- Njut medan brödet ännu är varmt!
lottapamatlagargatan skriver:
Oj, vad gott det ser ut! Dethär skall jag definitivt baka i julklapp till s.k. glutenfria vänner 🙂
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Jo det var faktiskt riktigt gott, har ätit nästan hela redan. Det är det enda negativa med att baka bröd, man äter så det kommer ut genom öronen 🙂 Fin blogg du har Lotta! 🙂
GillaGilla
Jenkki skriver:
Det där ser riktigt fluffigt och gott ut. Morot gör bröd saftigt.
GillaGilla
Linda skriver:
Hittade precis hit men kommer att följa dig i fortsättningen!
Mörk glutenmix? Jag har nog missat nåt.. Har bara ätit glutenfritt drygt en månad. Vilket märke?
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Linda och välkommen att följa med min blogg 🙂 Att kalla mjölet mörkt är nog att ta i lite men det står så på förpackningen. Kan hända att en del märken kallar sitt motsvarande glutenfria mjöl för grovt, vet att Sempers ”mörka” heter grov mix. Så du har säkert inte missat något utan det är bara olika på vad de kallar sina mjöl. Använder för tillfället ett mjöl av märket Sunnuntai (finskt tillverkat).
-Mia
GillaGilla
Linda skriver:
Då ska jag prova göra det här brödet! Köpte faktiskt grovmix igår. Tycker det är svårt att veta skillnaden på de olika mjölmixerna..
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Vad kul. Skriv gärna och berätta hur brödet blev!
GillaGilla
loppan skriver:
ojj, e ju både glutenfri o muminmamma ja me 😉 Ska testa bröde nu genast. TAck!!!
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Loppan! Jo jag kan tro att det finns en hel del muminmammor där ute 🙂 kul är ju då man stöter på andra med glutenfria sådana! Brödet blir jätte saftigt och gott, hoppas du lyckas med det!
GillaGilla
Purj0 skriver:
Hittade hit av en slump, men nu ligger denna blogg i mina favoriter 😉
Vart sugen på bröd, och detta receptet ovan blev det.
Detta brödet vart inte alls dumt ( tror jag) . .. Varför jag skriver så är för att jag är lite osäker på om det blev rätt under själva tillverkningen av degen.
Då jag värmt upp degvätskan och sen tillsatt fiberhusket, och det har fått svälla i 5 minuter, när jag skulle tillsätta resterande ingredienser så upptäckte jag att det var som en gelé i kastrullen.
All vätska hade bundits upp av fiberhusket, så jag undrar om det kan vara så fel att jag använder mig av krossade psylliumfröskal och inte fiberhusk. Innehållsförteckningen är samma, men priset är ganska stor och därav köpte jag psylliumfröskal istället..
Blev svagt bränt på ovansidan brödet, och jag kunde iofs satt över folie men glömde detta, ett tips för andra som läser.
Annars tycker jag det var gott, saftigt och bra konstisens.
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej på dig1 Vad kul att du hittat hit, välkommen! 🙂 Det att det blivit gele i kastrullen är helt rätt. Fiberhusken binder vätskan och gör brödet saftigare. Det finkar säkert lika bra med psylliumfröskal eftersom de i stort sätt innehåller samma sak.
Om det verkar som att bröder blir bränt på toppen innan det blir klart så är det ett bra tips att lägga på lite folie. Du kan också ta och sänka ner brödet i ugnen och grädda det färdigt på en lägre falls.
Jag rekommenderar att du även provar de andra recepten på formbrödet, t.ex. det med lingon eller det med cashewnötter, mycket goda bröd det med 🙂
-Mia
GillaGilla
Purj0 skriver:
Tack för svaret, Jo brödet stod på nedersta valsen redan från början, men det som slog mig var att jag har varmluftsugn och då brukar man dra av lite tid jämfört med en mer traditionell ugn.
Jag kommer absolut att prova dina andra brödrecept framöver, var så säker 😉
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Jo just det, med varmluftsugn lönar det sig att sänka med ca 20 grader. Bra att du kom på vad det kan ha berott på! 🙂
Mia
GillaGilla
Linn - www.linnlilja.se skriver:
Hej och tack för en inspirerande blogg! Har gjort brödet en gång tidigare och letade runt bra länge på google innan jag upptäckte att jag bokmärkt din sida 😀 Jag skulle gärna berätta på min blogg att jag bakar bröd, vart jag hittar receptet (länka till dig) samt låna en bild av dig på dina bröd. Skulle detta va ok?
Hälsningar Linn
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Linn! Kul att du hittade hit! 🙂 Det är klart att du får länka till min blogg och berätta om receptet. Bilder går också bra att låna om du nämner att de är mina 🙂
-Mia
GillaGilla
Yazmila skriver:
Super gott bröd som har blivit en favorit hemma! enkelt att göra var det också.Tack för receptet!
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Var så god! 🙂 Kul att det smakar!
-Mia
GillaGilla