Taggar

, , , , , , ,

Hade igår tänkt värma lite lax som blivit över från gårdagens middag men så ringer min kära far och säger att han tänker titta in på en kaffe på eftermiddagen. Kaffe, pyttsan heller, här skall det bjudas på mat tänkte jag och rusade till Prisma och handlade lite ingredienser. Det är alltid mycket roligare att laga mat då man har någon att bjuda den på så nu ville jag laga något som vi inte äter varje dag. Den här rätten är jättelätt att laga, kräver inga som helst extra kunskaper i köket, god är den också. Pappa var nöjd och mumsade glatt i sig allt som fanns på tallriken, han ville inte ens ha efterrätt för som han sa ”Jag vill inte förstöra de goda smakerna med kaffe eller efterrrätt”! Då kan ni tro han tyckte det var gott🙂

Man kan räkna med 200 gram maletkött per person, jag hade 750 gram hemma och det räckte till fem portioner.

Låt det väl smaka:

  • för fem personer
  • 750-800 gram stekmalet kött
  • röd pesto
  • ett paket bacon
  • salt
  • svartpeppar
Sås:
  • bacon, av det du inte använder till biffarna
  • 3 dl grädde
  • 2-3 msk grön pesto
  • ca 1½ dl vitt vin (går också bra med vatten)
  • ca 1 msk smör
Potatisalternativ (som jag serverade med biffarna):
  • fem stora potatisar (som passar till ugnspotatis)
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • grön pesto
  1. Sätt ugnen på 200°C, eller om du använder varmluftsugn så 180°C.
  2. Tvätta potatisen noga och dela den på längden.
  3. Placera potatishalvorna direkt på en ugnsplåt eller i en ugnsform.
  4. Pressa vitlöksklyftorna i en skål och häll över oljan.
  5. Skeda över vitlöksblandningen på potatisen så att de blir ordentligt oljade. Salta
  6. Klicka en klick med pesto på varje potatishalva och ställ i ugnen. Grädda tills potatisen är mjuk.
  7. Blanda maletköttet med salt och peppar, blanda väl. (Du får krydda ordentligt)
  8. Forma 10st lika stora biffar av köttet.
  9. Klicka ut lite röd pesto på fem av biffarna och bred ut det med en sked. Placera sedan de resterande baffarna ovanpå de biffar med pesto.
  10. Linda en baconskiva runt varje dubbelbiff så att kanterna ”limmas” ihop.
  11. Klipp eller skär resten av baconskivorna i små bitar och fräs dem i en kastrull. Tillsätt grädden, vinet (eller vattnet) och peston.
  12. Låt såsen småkoka tills potatisen är färdig och rör om då och då. Rör i smöret strax innan servering.
  13. Då potatisen nästan är mjuk kan du börja med biffarna. Stek biffarna i smör och olja i en stekpanna med lock på hög värme. Stek båda sidorna ca 2 minuter för att få stekyta på biffarna.
  14. Sänk sedan värmen på plattan och lägg locket på stekpannan. Låt biffarna steka färdigt på låg värme under lock och vänd dem försiktigt några gånger, ca 10 minuter skall de stekas.
  15. Servera biffarna med såsen och potatisen och en god sallad till.