Etiketter

,

Så var den underbara fredagen här igen. Ingen vanlig fredag hos oss dock. Tilde var hemma från dagis och vi har haft en superdag med parkbesök hela morgonen och förmiddagen. Trotset var som bortblåst (kan kanske ha att göra med att vi nämnt om tomtarna som springer i knutarna och tittat om barnen är snälla?!!?) och vi har riktigt njutit av att vara på tre man hand. Barnen vilade efter lunch och jag stökade på i köket som en riktigt muminmamma. Detta hann jag med på två timmar: lagade en sallad, bakade bröd, lagade korvsås, duschade, kokade en bärkräm, skar upp alla grönsaker till kvällens middag och städade lite (PUH!). Ingen vanlig dag som sagt men vi skulle få gäster. Efter dagsvilan bar det av till Åbos flygfält där vi träffade mommo och Lotta med lilla Neo och välkomnade motte (moster Jenny) och härliga Leo.

Välkomstkommitén (Lotta fattas)

Välkomstkommitén (Lotta fattas)

Hem igen och så kom min bror med sin flickvän också på besök. Så vi var många kring middagsbordet idag, vilket var hur skoj som helst. Bjöd på denna räkgryta, enkel och snabb att laga så här på en fredag. Mums tyckte mina gäster och jag var nöjd!

Glutenfri räkgryta med bacon

  • 500-600 gram frysta räkor
  • 1 gul lök
  • 170 gram bacon i skivor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 gram champinjoner
  • 1 squash, ca 300 gram
  • 1 fänkål, ca 200 gram
  • ½ burk krossade tomater
  • 2 dl vitt vin (går också bra med vatten, räcker då med 1 dl)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2½ dl crème fraiche
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • svarpeppar
  • ca 1 dl hackad dill
  1. Tina räkorna under rinnande kallt vatten. Placera dem sedan på en tallrik med hushållspapper och lägg även en bit hushållspapper ovanpå (detta för att få bort så mycket överlopps vätska som möjligt). Ställ in dem i kylskåpet.
  2. Skala och finhacka löken. Skär champinjonerna i tärningar. Kärna ur squashen och skär även den i tärningar. Strimla fänkolen tunt eller skär i små tärningar.
  3. Klipp eller skär baconet i små bitar och stek det knaprigt i en gryta.
  4. Då baconet är knaprigt, tillsätt lök, champinjoner, squash och fänkål. Pressa i vitlöken. Stek alltihop tills löken mjuknat.
  5. Häll på tomatkrosset och vinet (eller vattnet). Tillsätt buljongtärningen och låt puttra 10-15 minuter.
  6. Rör i crème fraiche och krydda med cayennepeppar, salt och peppar. Låt puttra några minuter till.
  7. Tillsätt räkorna just innan servering och värm upp utan att koka.
  8. Blanda i hackad dill och servera med ris.