Etiketter

, , , , , ,

Kom just på att jag blivit lite småtokig i bacon. Jag som inte tyckt om det alls innan har tydligen gjort en helvändning och har bacon i nästan allt jag lagar nu för tiden. Den här matiga salladen fick jag en gång hos min syster (hon har en massa goda recept på lager tror jag bestämt! 🙂 ) Perfekt att bjuda på då man, som jag idag, får besök. Hade några ”mammor” med sina små hos oss på eftermiddagen och då passade jag på att svänga ihop den här salladen till oss vuxna. Eftersom den innehåller både rödlök och fetaost så bestämde jag mig för att ta det säkra före det osäkra och serverade något annat till barnen. För dem blev det vår standard ”fredagsmat” korv och franskis. För alla er som inte vet vad franskis är så skall jag berätta att det är vad vi finlandsvenskar pratar om då vi menar french fries. Och då jag nu en gång är inne på dessa findlandismer; Roskis=sopor och Cokis=coca cola  🙂 Så nu var den ordundervisningen slut. Här kommer receptet istället!

  • 170g bacon i skivor
  • 2 st tomater
  • 1½-2 st avocadon
  • ½ isbergssallads huvud (ganska litet)
  • ca 150 gram fetaost (eventuellt laktosfri) jag har även bytt ut fetaosten mot kapris någon gång och det blev också jättegott!
  • 1 rödlök
  • saften av ½ citron
  • olivolja
  • svartpeppar
  • ca 300 gram glutenfri spagetti
  • salt till vattnet
  1. Stek baconet knaprigt och lägg på ett hushållspapper för att rinna av.
  2. Skölj och tärna tomaterna. Skölj salladen och skär i mindre bitar. Dela och skala avocadon och skär även den i små träningar.
  3. Skala löken och tärna den i lagom små bitar.
  4. Skör fetaosten i tärningar. (Jag valde en fetaost som var färdigt i tärningar så slapp jag undan lite lättare)
  5. Blanda allt du skurit upp i en stor skål.
  6. Då baconet svalnat, skär det i mindre bitar och blanda med i salladsskålen.
  7. Ringla ordentligt med olivolja på och pressa över citronsaften. Peppra och rör om. (Så här långt går det bra att förbereda i förväg. Förvara salladsblandningen i en övertäckt skål i kylskåpet. Sedan är det bara att koka spagettin och blanda ner den just innan servering.)
  8. Koka spagettin i saltat vatten tills den är mjuk.
  9. Skölj spagettin snabbt under rinnande vatten och klipp så att stråna blir lite kortare. Blanda ner i salladen och tycker du det behövs så blandar du ner lite olivolja ännu, eventuellt också lite citron och peppar. Smaka av och avgör själv om det behövs.

Detta åt vi mammor…

..medan barnen fick fredagsklassikern korv och franskis.

Vad vore livet utan alla dessa goda vänner! Tack Linda, Nadja och Max, Sarah, Kevin och Joel, Annika och Amelie för att ni gjorde vår fredagseftermiddag och kväll så rolig och glädjefull! 🙂

Advertisements