Etiketter

, , , , , , , ,

Farsdagen firades lugnt här hemma hos oss. Efter obligatorisk sång och paket på sängen och en uppdukad frukost tog vi det bara lugnt och njöt av söndagen. På eftermiddagen åkte vi och hälsade på några goda vänner. Vi hade redan i förväg bestämt att vi skulle göra det lätt för alla inblandade och beställa hem mat, det blev indiskt denna gång. Men eftersom jag nu tycker om att kocka och baka så kunde jag inte låta bli att göra någonting sött papporna till ära. Vad skulle jag då göra för något gott?? Valet blev ganska självklart, det vara bara att tänka på vad mina barns pappa, min man, Jocki gillar mest då det kommer till bakverk och sötsaker: Maräng och Vitchoklad (vit toblerone hör helt klart till det bästa han vet!)!

Bestämde mig därför för att göra en form av Pavlova eller marängkaka med vitchokladmoussefyllning, vitchokladen skulle förstås vara Toblerone. Hittade på ett eget recept till moussen eftersom jag inte kunde hitta något som föll mig i smaken. Marängbottnet experimenterade jag också ihop och helheten blev mycket god! Citerar Niina efter att hon tagit sin första tugga: ”Mmmm, tämä on hyvää!!” (Mmm, det här är gott!!) 🙂  Och far i huset var nöjd och åt glatt två stora bitar och det var huvudsaken denna gång.

Marängtårta med vit tobleronemousse

Marängbotten:
  • 4 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1½ msk florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • lite glutenfri mjölmix, ljus
Tobleronemousse:
  • 200 gram vit toblerone
  • 1 äggula
  • 2 dl vispgädde
  • 1 dl kvarg
  • 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
  • jordgubbar
  • phylisalis (orange små runda frukter)
  1. Lägg ugnen på 100°C. Använd gärna varmluftsugn.
  2. Vispa äggvitorna med elvisp, först på låg hastighet tills de börjar skumma. Öka sedan hastigheten till max och häll i sockret i omgångar under ständig vispning. Tillsätt florsockret och citronsaften.
  3. Vispa tills visparna bildar spår i marängen, då är den färdig.
  4. Rita en tallriksstor rundel på ett bakplåtspapper och sikta lite mjöl över.
  5. Bred ut ca 2/3 av marängsmeten på pappret så att det blir en rund platta. Spritsa sedan resten av marängen så att det bildas en kant av marängtoppar på marängplattan.
  6. Grädda i ca 2 timmar om du har varmluftsugn, om du gräddar i vanlig ugn får du grädda i nästan 3 timmar.
  7. Vispa grädden till moussen hårt men inte så att den skär sig.
  8. Blanda i kvargen i grädden och blanda i vaniljsockret.
  9. Smält chokladen över vattenbad i en plastskål. När chokladen smält ta bort den från värmen och rör snabbt i äggulan (chokladen stelnar snabbt så det gäller att röra fort). Rör sedan genast i ca 3 msk av den vispade grädden. Rör till en jämn massa.
  10. Blanda försiktigt ner chokladen i gräddblandningen. Ställ in i kylskåpet (övertäckt).
  11. Ta ut marängen då den är färdig och låt svalna.
  12. Lägg marängbottnet på ett serveringsfat och fyll kakan med chokladmoussen.
  13. Garnera med jordgubbar och phylisalis. Spritsa gärna överbliven mousse på kakan som garnering.
Advertisements