Etiketter

, , , , , ,

Hade en tråkig eftermiddag hemma med töserna så vi bestämde med Tilde att vi skulle baka lite. Dottern blev ivrig och sade bestämt att vi båda skulle ha våra förkläden på, att få ta på det var höjdpunkt nummer ett med bakandet.

Min Sous-chef Tilde

Havreflarn skulle det bli, enkelt att röra ihop och inget vispande som Tilde för tillfället inte tycker om (ljudet gör så att hon springer till soffan och gömmer sig bakom dynorna, samma med dammsugaren! 🙂 ). Eftersom julen närmar sig bestämde jag att flarnen skulle smaka lite juligt och kryddade dem med kardemumma, kanel och nejlika (vill man ha neutral smak på flarnen är det bara att lämna bort kryddorna). När vi rört ihop alla ingredienser kom höjdpunkt nummer två!:

Smakstil ala Per Morberg

Lika bra att slicka syrrans fingrar också

Sedan var det bara att klicka ut smeten på plåtar och grädda i ugnen. Flarnen blev verkilgen flarniga..de flöt ut och blev riktigt tunna, konsistensen var segt och knaprigt om vartannat. Inget fel alls på dessa flarn, de är supergoda som så men jag skulle ha velat ha lite mera volym i dem. Därför testade jag följande dag att göra samma sats men med ett ägg i. Resultatet blev också jättegott, mindre flarnigt mera kaka..mjuka havrekakor, påminner om mjuka pepparkakor, så gott! 🙂

Här är receptet:

  • 75 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1½ dl glutenfri mjölblandning, ljus (vill man laga de tunna flarnen räcker 1 dl)
  • ¼ tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk sirap
  • ½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk kanel
  • ¼ tsk nejlika
  • 1 ägg (lämna bort ägget för de tunna flarnen)
  1. Lägg ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda i alla ingredienser, ägget rör du i till sist.
  4. Klicka ut med en tesked på en bakplåtspappersklädd plåt, klicka glest för de flyter ut. Ca 9st klickar per plåt.
  5. Grädda i ugnen 5-6 minuter eller tills kakorna fått en fin burn färg. Då det gäller de tunna flarnen så får de bli mera mot det mörkbruna hållet, annars blir de bara sega och mjuka och saknar krispigheten.
  6. Dra bort pappret från plåten och låt kakorna svalna helt innan du rör dem. Då de stelnat kan du ta bort dem från pappret. Förvara svalt och torrt, gärna i plåtburk.