Etiketter

,

Pepparkakor är något som jag inte orkar göra glutenfria varje år. Eftersom det bara är jag som äter av dem så har det inte känts så nödvändigt att bak dem. I fjol testade jag på att göra en liten sats och använde då samma recept som till de normala pepparkakorna, vilket resulterade i att de bara flöt ut på plåten och blev flarn istället. Skam den som ger sig..vill jag att det skall fungera så skall det fungera. Vi har nämligen det godaste receptet på pepparkakor (säger i alla fall de som får smaka på dem 🙂 ). Det är min mosters recept och i år kände jag att jag också vill få min del av ”Tättäs fina pepparkakor”. Gjorde som det stod i receptet men tillsatte ett ägg. Då jag sedan skulle baka ut pepparkakorna efter att de stått i kylen över natten märkte jag att jag borde ha använt lite mera mjöl, så jag fick knåda in rejält med mjöl vid utbakningen. Och det visade sig att ägget gjorde susen, pepparkakorna blev spröda och goda..Hurraaa, denna jul får även jag njuta av Tättäs underbara pepparkakor!

En tradition som vi haft sedan jag varit liten (och som min man tycker är en av de bättre traditionerna från min barndom) är att det alltid vid pepparkaksbak skall finnas en skål med Fazers Amerikanska pastiller och en skål med Fazers Franska pastiller. Gott att mumsa på då man bakar.

En annan tradition vi har vid vårt pepparkaksbak är att vi alltid skall ringa till Tättä och fråga vad ugnen skall stå på. Det började med att mamma aldrig kom ihåg detta och varje år bad oss barn att ringa till Tättä för hon visste..och nu gör vi det för att det hör till, även om vi ibland vet detta bättre än henne 🙂 Här är i alla fall receptet (vill man göra dem med vanligt mjöl så skall det vara ca 5 dl och lämna bort ägget, detta är också en halv sats av orginalreceptet).

Glutenfria pepparkakor

 • 150 gram socker (ca 1,75 dl)
 • 1 dl sirap
 • 50 gram smör
 • 75 gram margarin
 • ½ dl grädde
 • 1 msk soda
 • ½ tsk kanel
 • ½ msk nejlika
 • ½ msk kardemumma
 • ca 6 dl glutenfri mjölmix (jag la 5 dl och det var alldeles för lite, men det är bättre att ha i för lite än för mycket. Det går bra att lägga till mera vid utbakningen.)
 1. Värm upp socker och sirap i en kastrull under omrörning så att sockret smälter.
 2. Rör i smör och margarin. Då sockret smält kan du ta bort kastrullen från värmen.
 3. Blanda i grädden och rör därefter i sodan.
 4. Tillsätt kryddorna och rör tillsist ner ägget (rör ordentligt).
 5. Rör ner mjölet och blanda degen väl.
 6. Låt stå kallt över natten.
 7. Följande dag är det bara att kavla ut degen och trycka ut valfria formar. Tillsätt den mängd mjöl som behövs vid utbakningen, degen skall vara smidig men inte klibbig eller för mjuk.
 8. Ugnen på 200°C.
 9. Orkar man inte trycka ut pepparkakor av hela degen är det bara att skära ”pepparkaks-stavar”, det gjorde jag och strödde lite pärlsocker på.. Gott och lätt!

Annonser