Etiketter

, , , , ,

Det här är en mycket enkel rätt att tillaga samtidigt som den med rätt tillbehör blir ganska festlig. Jag serverade köttet med hemmagjorda franskis (och för er svenskar så är ju franskis det samma som pommes! 🙂 ) tillsammans med en god sås och en fräsch sallad. Svärföräldrarna var våra gäster och tyckte båda att det smakade gott, så jag kunde luta mig tillbaka och ta en lättnadens suck..Det var ju trots allt svärföräldrarna och dem vill man ju alltid imponera på 🙂 Det här behövs:

Grisfilé fylld med soltorkade tomater och parmaskinka

(bör påpekas att bilden är tagen av Maritas (svärmors) tallrik, hon var noga med att arrangera sin mat så att det skulle se bra ut på bild, och vad kan man annat göra efter sådan omtanke än att lägga ut bilden på hennes kött!?!)

  • en grisfilé/fläskfile ca 600 gram
  • svartpeppar
  • ca 10 st soltorkade tomater
  • 4-6 skivor parmaskinka
  • olja eller smör till stekning
  • 5 st Rosamundapotatisar
  • 1 dl matolja
  • salt
  1. Sätt ugnen på 200°C (gärna varmluftsugn om du har)
  2. Rensa filén från onödigt fett och onödiga senor och skär ett snitt på längden, snittet skall nästan dela på filén men skall inte skäras helt igenom.
  3. ”Öppna” filén och banka den lite så att den blir lite större.
  4. Peppra filén och placera ut parma skivorna så att de täcker hela köttytan.
  5. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och strö dem jämt över parmaskivorna.
  6. Rulla ihop filén så gott det går och fäst gärna med några cocktailpinnar.
  7. Peppra filen och stek den i varm panna i smör så att den får stekyta på alla sidor.
  8. Lägg filén i en ugnssäker form. (Om du gör franskis till så väntar du med att lägga in filén i ugnen, annars är det bara att lägga in den i ugnen genast då den är färdig brynt i panna)
  9. Skala potatisen och skär den i ca 1×1 cm stavar.
  10. Skölj potatisstavarna under rinnande vatten och torka av dem med en ren kökshandduk.
  11. Lägg stavarna i en bunke (gärna med lock så är det lättare att blanda) och häll olja på. Blanda väl.
  12. Häll över potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och salta.
  13. Lägg in potatisen i ugnens övre del.
  14. Ställ in köttet efter ca 10 minuter. Om du inte har varmluftsugn lönar det sig att låta potatisen och köttet byta plats efter ca 10 minuter. (köttet behöver ca 20 minuter i ugn.) Potatisen är klar då den är mjuk.
  15. Servera med en god sås och sallad.

Annonser