Etiketter

, , ,

Pajer, både salta som söta, är alltid lätta att laga till då man snabbt vill ha något gott att äta. Blåbärspajen hör till mina favoritpajer och denna gång gjorde jag den med en vaniljkvargs fyllning. Den här pajen blir helt klart godast om man har möjlighet att använda sig av färska bär, men det går också bra med frysta. Det går också att göra pajen ‘ännu lättare genom att lämna bort vaniljkvargen och endast hälla på ½ dl grädde, men denna gång ville jag lyxa till det lite 🙂

Glutenfri blåbärspaj med vaniljkvarg

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 3½-4 dl glutenfri mjölmix
  • 400 gram fysta eller färska blåbär
  • 1 msk potatismjöl (lämna bort ifall du använder färska bär)
  • 1 burk (200 gram) kvarg smaksatt med vanilj + ½ tsk vaniljsocker
  • (du kan också använda vanlig kvarg och smaksätta den med socker och vaniljsocker)
  • 1 ägg
  • till servering: Vaniljglass eller vaniljsås
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Rör smör och socker så att det blir mjukt och jämnt, inga smörklumpar.
  3. Tillsätt ägget och rör väl.
  4. Blanda i mjölet. Degen skall inte vara klibbig utan du skall lätt kunna hantera den med händerna. Kanterna får vara ganska tjocka.
  5. Platta ut degen i en pajform. (Mjöla händerna om degen är lite klibbig)
  6. Blanda blåbären med potatismjölet och häll dem i pajskalet.
  7. Blanda kvargen med vaniljsocker och ägget, rör om väl.
  8. Häll kvargen över blånären.
  9. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter eller tills pajskalet har fått en fin brun färg.
  10. Låt svalna lite innan servering.
  11. Servera gärna med vaniljglass eller en god vaniljsås.

Advertisements