Etiketter

, , , ,

Här kommer det andra receptet från mitt gula Marimekko-häfte med alla bakverk och efterrätter som jag så flitigt klippt ut och limmat in. Det är faktiskt ganska kul att baka sådant som jag aldrig tidigare provat på. En ny regel i detta hus är dock det att jag bara får baka söta bakverk till helgen. Kan det bli för mycket av det goda??! 🙂 Eller så bakar jag när jag vill men fryser in det innan mannen i huset hinner hem och provsmaka! Här är i alla fall ett recept på mycket goda chokladdoppade toscabitar, lagom stora för en munsbit eller två.

Jag tillsatte rivet skal från en apelsin för att det inte skulle bli för sött och det var jag glad att jag gjorde. Apelsinsmaken kom fram på ett bra sätt och friskade upp rutorna.

Glutenfria chokladdoppade toscabitar

  • 150 gram smör
  • 2 ägg
  • 1¼ dl socker
  • 2 dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl grädde (jag glömde grädden men det gick bra i alla fall!)
  • rivet skal från en apelsin

Glasyr:

  • 75 gram smör
  • ¾ dl socker
  • 1½ msk glutenfri mjölmix
  • 1 ½ msk mjölk
  • 50 gram mandelspån
  • till dekoration: 100 gram mörkchoklad, smält
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Rör ner mjölblandningen och smöret i äggvispet.
  6. Blanda i det rivna apelsinskalet.
  7. Rör tillsist ner den kalla grädden (eller uteslut den för det blir bra det med!)
  8. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x30cm stor.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  10. Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt på svag värme under omrörning utan att det kokar.
  11. Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt glasyren över den och grädda ytterligare ca 15 minuter.
  12. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar.
  13. Skär kakan i rutor och dela sedan varje ruta diagonalt.
  14. Doppa kanterna på varje bit i den smälta mörka chokladen och lägg och stelna på bakplåtspapper.
  15. Kakorna går bra att frysa och är också goda utan chokladdopping.

Recept ett från mitt gula Marimekko-häfte hittar du HÄR.

Annonser