Etiketter

, , , , ,

Ja jag vet att jag är en dag efter med dessa läckra bakelser men jag får skylla det på att vi varit på resa och hela gårdagen gick förbi i ett töcken av smutstvätt och trötta barn. Alltså bara för att göra det klart så firas Runebergsdagen här i Finland den 5.2. Här är en beskrivning av vad Runebergsdagen är enligt Wikipedia: Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas denna dag med runebergstårtor(ett slags bakelser) och diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.

Men för att vara ärlig så är det nog bakelsen som representerar Rundebergsdagen för mig. Gjorde såklart glutenfria sådana och de blev mycket goda. Glasyren blev lite misslyckade eftersom jag hade för lite socker och la i för mycket vatten men man kan ju inte lyckats med allt alla gånger. 🙂

Här är receptet på bakelserna och kom ihåg att man kan göra dessa även andra dagar än 5.2!

Glutenfria Runebergstårtor

  • 150 gram smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 2 dl glutenfri mjölmix (använde Mixwells ljusa mjölblandning)
  • 1 dl mald mandel
  • 1 dl glutenfria skorpsmulor eller 1 dl glutenfria kexsmulor
  • 1½ tsk bakpulver

Dränkning:

  • 1 tsk Romarom
  • 3 msk socker
  • ½ dl vatten

Garnering:

  • hallonsylt
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • några droppar citronsaft
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa ihop smöret med sockret och farinsockret.
  3. Vispa kraftigt i ett ägg i taget.
  4. Fortsätt vispa och tillsätt mjölken
  5. Blanda mjölet, mandelpulvret, skorpsmulorna (eller kexsmulorna) och bakpulvret och rör sedan ner det i äggvispet.
  6. Smörj och bröda sex stycken kaffekoppar och fördela smeten i dem. Du kan också göra dessa i muffinsformar men behöver då fler än sex stycken.
  7. Lägg kopparna på en ugnsplåt och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Värm upp vatten och socker till dränkningen så att sockret löser upp sig. Låt svalna och blanda i romaromen.
  10. Då bakelserna svalnat lossa dem från formarna men lägg dem genast tillbaka.
  11. Dränk varje bakelse med ca 4-5 tsk av romvattnet.
  12. Ställ in bakelserna i kylen någon timme i formarna.
  13. Blanda florsocker med vatten, ta lite vatten  taget så att glasyren inte blir för tunn. Droppa i lite citronsaft.
  14. Vänd upp bakelsrena på ett serveringsfat och garnera med en klick hallonsylt och spritsa en rundel av glasyr runt sylten.
  15. Servera och njut!

Advertisements