Etiketter

, , , , ,

Den här faslagstisdagen tänker jag banne mig också äta goda bullar, så det så! Därför har jag lagat dem helt själv 🙂 Mamma tittade in en sväng och efter om hon också har keliaki så ville jag bjuda henne på goda fastlagsbullar med.

Lite kul med dessa fastlagsbullar som i Sverige kallas för semlor, här i Finland äter vi ju semlor både till frukost, mellanmål och kvällsmål, varje dag om vi så vill! 🙂 Orsaken är ju enkelt så att semlor här i vårat land är det samma som frallor där i Sverige. Så bli inta allt för glada om ni någon gång är på besök och blir erbjudna semlor, de är inte fyllda med grädde och mandelmassa utan högst troligt kommer de med en skiva ost och något annat pålägg! Håller mig därför till ordet ”bulle” så att inga missförstånd sker.

De här bullarna ser inte ut att vara lätta och saftiga men skenet bedrar. De blev faktiskt riktigt goda och saftiga, glömde dock att pudra över lite florsocker som pricken över i:et, men nog slank de ner bra i alla fall! 🙂

Glutenfria fastlagsbullar, ca 9 st

  • 25 gram jäst
  • 75 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl kvarg
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • ca 7 dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 3 dl grädde (vispbar)
  • ca 150 gram mandelmassa
  • pensla med ett uppvispat ägg
  • garnera med florsocker
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
  4. Blanda ner kvarg, socker, salt, kardemumma och ägg. Blanda väl.
  5. Blanda bakpulvret med 5 dl av mjölmixen och arbeta ner det i smeten. Arbeta degen väl.
  6. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen inte är klibbig mera. Den får inte heller bli för kompakt men skall gå att arbeta med händerna utan att allt klibbar fast.
  7. Täck med bakduk och låt jästa ca 30 minuter.
  8. Arbeta degen förhand på ett mjölat bakbord.
  9. Dela degen i ca 9 stycken bitar (lite beroende på hur stora bullar du vill ha) och forma varje del till en bulle. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med det lätt uppvispade ägget och grädda dem 10-15 minuter, tills de fått fin färg.
  11. Låt bullarna svalna helt innan du fyller dem.
  12. Blanda ca 2-3 msk grädde med mandelmassan. Vispa resten av grädden.
  13. Dela bullarna och gröp ut lite från bottnen (dit du skall fulla mandelmassablandningen).
  14. Ta ungerfär hälftenav det du gröp ut ur bullarna och blanda det med mandelmassan och grädden.
  15. Fyll bullarna med mandelmassablandningen och spritsa den vispade grädden på. Lägg locket på och pudra över lite florsocker.
  16. Klart 🙂

Annonser