Etiketter

, , , , , ,

Lördag, lördag, lördag! Solen skiner och vädret ger löften om att våren är på kommande! OCh det skall ju firas med något gott till kaffet (som jag inte själv dricker) 🙂  Hittade ett intressant recept i Pirkkas mattidning som kommer hem på posten och ville genast prova en glutenfri variant.

Då jag bakat dem konstaterade vi här hemma att eftersom vi inte hade några kaffegäster på kommande så fick vi ta vårt kaffe med tilltugg och besöka någon istället, så att vi inte (igen en gång) äter upp allt själva. Det är väl det man också kallar att våldsgästa någon 😉 . Så vi packade vår korg (eller snarare kasse) med kaffetermos, mjölk, saft till barnen, mina glutenfria blåbärsmazariner och servetter och engångs assietter och muggar och åkte iväg till Pargas och ”Villa Solbacken” där Byggare Mom med familj är i full gång med att bygga sitt kommande hem. Efter att vi gått husesyn och flera gånger om konstaterat att jo här skulle vi också kunna bo packade vi upp vår kasse och drack det första byggarkaffet på stället.. 🙂

Mazarinerna blev riktigt goda med nästa gång tänker jag blanda i lite potatismjöl med bären eftersom de blev väldigt rinniga i mitten. Här är receptet (med potatismjöl för fyllning):

Glutenfria Blåbärsmazariner

  • 100 gram smör
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk bakpulver

Fyllning:

  • 50 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl mandelpulver
  • 2 ägg
  • ¾ dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk bakpulver
  • 200 gram frysta blåbär
  • 2 tsk potatismjöl
  • Granering: florsocker
  1. Vispa ihop socker och smör till en jämn mjuk massa.
  2. Tillsätt ägget under vispning.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner det i äggsmeten.
  4. Packa in degen i plastfolie och ställ in i kylskåpet i ungefär en timme.
  5. Smörja en muffinsplåt med smör.
  6. Ta fram degen ur kylskåpet och ta små degklumpar med lite mjölade fingrar, tryck ut degklumpen till en platta och tryck in den i en muffinsform så att den täcker bottnet och kanterna. Gör så så långt degen räcker (ca 10-12 st). 
  7. Ställ formen i kylskåpet.
  8. Lägg ugnen på 200°C.
  9. Gör nu fyllningen eller toppingen genom att vispa smöret och sockret till en jämn mjuk massa.
  10. Tillsätt mandelpulvret, ett ägg i taget och mjölet blandat med bakpulvret under vispning.
  11. Blanda de frysta bären med potatismjölet och fyll varje muffinsform med bär upp till kanten.
  12. Toppa med degtoppingen så att det täcker bären.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter.
  14. Garnera med att pudra över florsocker.