Etiketter

, , , , , ,

Så var påskhelgen nästan förbi och vi firade denna påsk i Hangö bland släkt och vänner. På lördagen fylldes mammas hus med många kära ansikten och det bjöds på vaniljpannacotta och glutenfria cookies. Kexen hade jag gjort enligt detta recept, men använde denna gång den vanliga muffinsmixen och lämnade därför också bort vattnet. Jag smaksatte med skalet från en lime, ca 1½ tsk limesaft och bitar av mjölkchoklad och vitchoklad..mmmm vad goda de blev! Pannacottan gjorde jag enligt detta recept, men rev även ner skalet från 1 apelsin för att få en lite fräschare och vårigare smak på pannacottan. Jag skriver ner receptet här också så blir det lite klarare. Som topping hade jag marinerade apelsinbitar, dessa marinerade jag i cointreau och några av gästerna tyckte sedan att pricken över i:et var att låta pannacottan sköljas ner med lite extra cointreau 🙂

För 9 vuxna och 6 barn tredubblade jag receptet nedan. Det blev mycket gott och efterrätten är både fräsch och söt på samma gång.

Tack alla som var med och firade denna påsk med oss!

Vaniljpannacotta med marinerade apelsinbitar

  • 2½ gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • skalet från 1-1½ apelsin
  • 150 gram vitchoklad
  • köttet från 1½-2 apelsiner
  • ca 1-2 msk cointreau (går också att lämna bort vilket jag gjorde till barnens portioner)
  • ev. extra cointreau för att avnjutas till efterrätten 🙂
  • mörk choklad med apelsinskam till garnerning
  1. Blötlägg gletainbladen i kallt vatten ca 5 minuter
  2. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
  3. Häll grädden i en kastrull.
  4. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg fröna och stången i grädden och låt det koka upp tillsammans.
  5. Dra av från värmen och ta bort vaniljstången.
  6. Riv skalet från apelsinerna riktigt fint och blanda ner i grädden.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den heta grädden.
  8. Häll grädden över chokladen och rör till en jämn smet.
  9. Låt svalna lite.
  10. Rada upp serveringsglasen på fat och häll seden smeten i glasen.
  11. Plasta in och ställ kallt för att stelna.
  12. Skär bort toppen och botten på apelsinerna så att fruktköttet kommer fram.
  13. Skär bort skalet från apelsinerna så att köttet kommer fram.
  14. Skär ut filéerna genom att skära ut de hinnfria klyftorna i varje ”fack”.
  15. Dela köttet i mindre bitar och lägg i en plastbunke. Ta gärna vara på saften också.
  16. Häll cointreau över apelsinbitarna och ställ kallt tills servering.
  17. Då pannacottan stelnat (tar ca 6h) är det bara att skeda över de marinerade apelsinbitarna och hyvla lite mörk choklad överst.
  18. Avnjuts med glutenfria cookies, eller lite enklare glutenfria cookies och en skvätt cointreau. 🙂

Så lite bilder från bjudningen:

Advertisements