Etiketter

, , , , , ,

Här kommer nu receptet på en syndigt god efterrättspaj. Idén till receptet har jag fått av Lotta (tack för det), som hade tagit mall av min frysta mintchokladdröm men ändrat ingredienserna så det blev en dröm med vitchoklad och lime! Tack, tack, tack Lotta för idén till detta recept, den blev så otroligt god. Jag fick lite improvisera eftersom jag inte hade fått något exakt recept, men det tycker jag ju om så det var kul! Pajen tog alla med storm, och den var slut i ett nafs, härligt!

En liten miss gjorde jag dock när jag kockade hemma hos svärmor och svärfar, kaoset var ett faktum i köket då flickorna skulle ha kvällsmål och sedan läggas samtidigt som jag kom på att röra ihop den här efterrätten. Fammo och faffa gjorde ett toppenjobb med att underhålla flickorna men mamma som man är så hade jag svårt att helt överlåta kaoset till Calle och Marita. Missen var ganska stor men trots det så blev slutresultatet otroligt gott..i bottnet skall det vara 250 gram glutenfria digestivekex ochh 100 gram smör. I all hast läste jag receptet snabbt och trodde att jag mindes allt väl och så blandande jag snabbt ihop bottnet; 250 gram kexsmulor och 250 gram smör! Kunde inte riktigt dra till minnes att bottensmeten tidigare varit så våt och fet då den simmade på där i bottnet av pajformen..så jag kollade receptet och oj..Just det, jag hade tagit i 150 gram för mycket smör..men skadan vara redan gjord så jag hällde på fyllningen och teg om min lilla miss. Det fick bära eller brista, och denna gång bar det mer än väl! Bottnet blev hur gott som helst!! Så för er som vill så kan man alltså variera smörmängden allt från 100 till 250 gram i detta recept! 😉

Jag använde mig av Valios smaksatta kvarg och burken ser ut så här:

Bilden från valio.fi

Så om du vill laga något gott till efterrätt nu i dessa försommartider, eller sommartider, så vill jag varmt rekommendera denna cheesecake-aktiga paj. Lätt att förvara i frysen och ta fram en stund innan servering.

Fryst efterrättspaj med vitchoklad och lime

Botten:
  • 250 gram glutenfria digestivekex (använde Sempers)
  • 100 gram smör (eller mera 😉 )
Fyllning:
  • 400 gram (2 burkar) Valios kvarg med vitchoklad och lime
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lime, skalet och saften
  • 1 tsk florsocker (eller efter smak)
  • ca 70 gram vitchoklad
Toppnig:
  • 1 burk (200 gram) gräddfil
  • 250 gram vitchoklad
  • 1 lime
Dekoration:
  • Strössel, godis eller bär
  1. Krossa de glutenfria digestivekexen till fina smulor.
  2. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna till en grynig massa.
  3. Platta ut kexmassan i en pajform (formen behöver vara ganska stor)
  4. Rör kvargen jämn i en bunke.
  5. Vispa grädden och blanda den med kvargen.
  6. Tvätta limen noga och riv ner skalet från en lime i kvargen. Pressa sedan med saften från limen.
  7. Söta med florsocker.
  8. Hacka den vita chokladen i små bitar och rör ner dem i kvarg-grädden.
  9. Bred ut vispet ovanpå kexbottnet.
  10. Ställ in i frysen övertäckt med folie så länge att vispet stelnat.
  11. Smält chokladen till glasyren.
  12. Rör gräddfilen jämn och blanda den sedan med den smälta chokladen.
  13. Riv i skalet från en hel lime och pressa i saften från halva limen.
  14. Häll glasyren över kvargvispet och dekorera med strössel, godis eller bär.
  15. Ställ in i frysen och ta ut en stund innan servering. Pajen är godast då den fortfarande är lite kall och fyllningen aningen hård.

 

Advertisements