Taggar

, , , , ,

Mera rabarber..och detta recept är taget från mitt gula recetphäfte. Tidigare recept från mitt efterätts- och bakhäfte hittar ni här, här och här. Sakta men säkert plöjer jag mig igenom recepten i häftet och stöter på ett och annat guldkorn.

Den här rabarbertoscan är helt sanslöst god. Det är en liten överraskning att bita i dessa rutor ifall man inte är medveten om att det är rabarber i dem. Den söta toscan bryts av med den syrliga rabarbern och tillsammans så blir det helt gudomligt gott. Den är inte svår att vispa ihop och är färdig efter ca 30 minuter i ugnen. Jag lagade dessa toscarutor till nästa lördags kalas redan nu eftersom de går perfekt att frysa dem och ta upp dem en stund innan de skall serveras. Hoppas bara att de får vara ifred där i frysen.. Vi går ju nämligen hemma hela dagarna nu med Tilde då hennes sommarlov från dagis börjat..Nåja, de är ju enkelt att baka mera om det vill sig riktigt illa🙂

Glutenfri rabarbertosca

Bottensmeten:
  • 150 gram smör
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 5 dl glutenfri ljus mjölblandning
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 liter rabarberbitar
Tosca:
  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 200 gram mandelflarn
  • ½ dl glutenfri ljus mjölblandning
  • 2 msk mjölk
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Botten: Smält smöret och låt det svalna.
  3. Skala rabarberstjälkarna och skiva rabarbern i lagom tunna skivor.
  4. Vispa ägg och socker till vitt skum.
  5. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  6. Blanda först i smöret i äggskummet och sikta sedan ner mjölblandningen.
  7. Rör försiktigt till en jämn smet.
  8. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll smeten på pappret.
  9. Strö rabarberbitarna jämnt över smeten.
  10. Grädda i ugnen på de lägsta falsen i ca 25 minuter. (Bottnet får inte verka löst utan skall vara fast, så att toscan kan bredas på utan problem.
  11. Medan kakan är i ugnen tillreder du toscan:
  12. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan socker, mandelflarn, mjöl och mjölk.
  13. Hetta upp toscan.
  14. Bred ut den heta toscablandningen på kakbottnet och fortsätt att grädda ca 10 minuter på den näst högsta ugnsfalsen.
  15. Låt pajen svalna lite innan du skär upp i lagom stora bitar.