Så var vi hemma igen efter en helt otroligt rolig och intressant helg. Kan nog lugnt säga att jag inte en gång ångrat att jag följde min impuls och deltog i Valios recepttävling! Nu är vinsten skördad och jag tror att jag vågar påstå att alla inblandade gick nöjda och la sig efter fredagens tillställning.

Vi anlände till Kokkikoulu Espa klockan fyra på fredag eftermiddag och var alla mycket förväntansfulla på vad som komma skulle. Vi möttes i dörren av en mycket trevlig dam som presenterade sig som ställets värdinna och vi hade knappt hunnit få av oss ytterjackorna innan hon hade försätt oss med ett glas skumvin var. Vi fick en kort presentation av verksamheten av värdinnan Annika..men jo jag skall erkänna att mina öron inte helt kunde ta in allt vad hon sa eftersom ögonen i smyg försökte spana efter huvudpersonen (inte jag då alltså utan ”kändiskocken” Tomi Björck). Jag tror inte jag var den enda av oss som undrade om han alls skulle vara på plats eller om vi hade missförstått något här. Efter att Annika dragit sitt kom ställets kökschef Anssi Nurminen och presenterade sig, även han hade en lång lista med meriter. Han berättade att det var HAN som skulle kocka med oss denna kväll och så började vi gå igenom receptet. Just så tänkte jag och min mammas varnigsord ringde i huvudet: Bli nu inte Mia besviken ifall den här Tomi inte dyker upp, eller om han dyker upp och bara stannar en stund”. Så jag ställde in mig på att ha en kul kväll med mina bästa vänner och njuta av god mat..och som det verkade också gott vin, och att inte bli för besviken för att Tomi Björck inte skulle komma

Halvvägs igenom receptet hörde vi att dörrklockan ringde, Anssi tittade ut genom fönstret och sa hemlighetsfullt: Ja vi får ännu en gäst. Jag tittade på Lena, som tittade tillbaka och blinkade med ett leende på läpparna. Kanske vi i alla fall skulle få äran att kocka med en av domarna till Masterchef Finland..

Och in kommer självaste Tomi Björck!! Det var en lite overklig känsla eftersom man sett och hört honom på TV och plötsligt står han med oss i samma rum..Ja overkligt och till en början lite nervöst! 🙂 Vi delade in oss så att karlarna skötte om förrätten och rätt nummer två. Och vi damer tog hand om varmrätten och efterrätten. Vad vi lagade hittar ni här. Vi ockuperade varsin sida av köksutrymmet och Anssi och Tomi gick i mitten och hjälpte till där det behövdes. Ganska snabbt glömde jag bort min nervositet och kockade på för fullt. Det var så otroligt kul att laga mat då alla råvaror fanns till hands, hjälpen stod framför om det behövdes och Annika plockade bort och städade undan efterhand..samt fyllde på vinglaset efter varje klunk man tog kändes det som! Vi passade på att fråga både av Tomi och Anssi allt vi bara kunde komma på angående matlagning och annat som intresserade. Måste säga att de är två mycket trevliga och sympatiska kockar!

Så det visade ju sig sedan att mamma helt i onödan varnat mig för att inte hoppas på för mycket för jag kan lugnt påstå att det blev mycket bättre än förväntat. Tomi deltog i kockande med oss och stannade ännu för att avjnuta maten i vårt sällskap och oj som vi hade kul. Både engelskan och finskan flöt på, men det kan lite vara Annikas förtjänst som hade tagit sin uppgift med att fylla våra vinglas på fullaste allvar. 🙂

Varje rätt lades upp och presenterades av de som lagat den, så medan killarna var i köket och lade upp allt på tallrikar så njöt vi flickor av varandras sällskap och bara njöt av stunden. Efterrätten hade Anssi bestämt att skulle läggas upp av Tomi som fick till utmaning att lägga upp den samtidigt som han berättade för oss varför han gör som han gör. Och slutresultatet var ju också därefter, vackert. Jätteintressant att titta på ett proffs som jobbar och samtidigt förklarar varför han väljer att göra på just det sättet. Jag bara sög in tips och kloka råd.

Maten var i en klass för sig, så det bevisar ju att med rätt recept och rätt sammansatt meny så kan en vanlig Meikäläinen (Svensson) även lyckas i köket. Efterrätten var helt klart min favorit..den var bara så otroligt god!

Innan vi började äta hade Anssi ordnat en doft-tävling för oss. Vi fick dofta på 16 st pennor som alla innehöll olika essenser av olika slag, allt från citron och äppel till fisk och terpentin. Den tävlingen vanns av Lotta, som hade 16/16 rätt, wow, och bäst av allt var ju att hon slog Tomi med 1 poäng! 🙂

Jag undrade ju lite innan hur språket skulle flyta på men det visade sig att det inte var något problem över huvudtaget. Anssi svängde genast till engelska då vi förklarade situationen och hela kvällen hörde man en salig blandning av svenska, finska och engelska. Till och med någon mening på tyska hade kökschefen tagit mod till sig att säga innan vi gick.

Sedan bar det av, i sällskap av Tomi, för att ta en titt på hans egna restauranger Gajin och Boulevard Social..ganska häftigt att se folks reaktioner bara av att Tomi ställde sig i dörren för att gå in..man kan riktigt tänka sig hur allt sorl upphörde då allas ansikten samtidigt vände sig mot dörren. Tomi backade ut med orden att det nog var för trångt där nu.. 🙂 Men gästerna fick nog säkert mer än vad de betalat för 😉 . Vi gick vidare till ett par andra restauranger medan Tomi återvände till jobb, men vi avslutade sedan kvällen på Boulevard Social.

Stort plus med kvällen var ju också att jag fick spendera lite egentid med mannen i mitt liv, utan våra underbara troll för en gångs skull! Det behövs också ibland!

Så jag kan bara fastslå att denna vinst var mycket bättre än förväntat och så avslutar jag med några bilder från kvällen:

Annonser