Taggar

, , ,

Sommaren är här (bara vädret skulle kunna bli aningen varmare) och med den också våra härliga inhemska jordgubbar! Mmm, kan inte få nog av dem! Tilde började sin semester från dagis för någon vecka sedan och hon sa då såhär några dagar innan ledigheten: ”Mamma, om två dagar får vi semester och det skall vi nog fira. Med tårta, jordgubbstårta!” Jippii, sa jag och var inte trög med att nappa på förslaget. Hade nämligen fått hem nyaste Matmagasinet där den finaste jordgubbstårtan jag sett prydde omslaget. Så den lagade vi för att fira semestern. För att fräscha upp receptet lite så tillsatte jag lime (har ju en tendens att göra det!) och det var nog helt klart ett bra drag till den annars så söta tårtan. Inte svår alls att laga, men kanske lite pillrigt att få snyggaste sidanav bottnet uppåt 🙂

Glutenfri jordgubbstårta med vitchokladmousse

Chokladbotten:
  • 50 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl glutenfri mjölblandning
  • ¾ dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning:
  • 250 gram jordgubbar
  • 3 gelatinblad
  • 1+3 dl vispgrädde
  • 200 gram vitchoklad
  • 2 äggulor
  • 1 lime, saft+skal
Garnering:
  • delade jordgubbar
  • vitchoklad
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper på botten av en form med löstagbar kant, 24-26cm i diameter.
  3. Smörj och mjöla formens kanter.
  4. Botten: Smält smöret och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i äggvispet, rör om.
  7. Blanda ner smöret i äggvispet och häll sedan smeten i formen.
  8. Grädda på nedersta falsen 30-35 minuter, prova med sticka så att kakan är torr.
  9. Låt kakan svalna och dela den sedan till två bottnar.
  10. Diska ur formen och lägg sedan tillbaka det ena bottnet. ( Här valde jag att lägga toppen av kakan som botten.)
  11. Skiva jordgubbarna och tryck fast några jordgubbar längs kanten med jämna mellanrum.
  12. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, ca 5 minuter.
  13. Koka upp 1 dl vispgrädde, hacka chokladen och lägg den i grädden, rör så den smälter.
  14. Ta upp och krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i den varma chokladen under omrörning.
  15. Rör ner äggulorna och låt sedan smeten svalna.
  16. Vispa 3 dl grädde och rör ner lite av den avsvalnade chokladen till en jämn massa.
  17. Blanda sedan med resten av grädden.
  18. Riv i skalet av limen och pressa i saften i moussen och rör om.
  19. Häll hälften av moussen på bottnet och sprid ut resten av de skivade jordgubbarna ovanpå.
  20. Häll resten av moussen över jordgubbarna och lägg på det andra chokladbottnet.
  21. Plasta in och ställ i kylen minst tre timmar.
  22. Garnera med jordgubbar och riven choklad strax innan servering.