Etiketter

, , , , ,

I och med att vi är  tre damer som är hemma hela dagarna går det också åt mycke mera mat här i huset. Meja har börjat äta samma mat som vi andra och jag har aldrig varit liten i maten, så ibland känns det som att jag inte gör annat än står vid spisen eller försöker komma på vad jag skall laga för mat till näst. Försökte komma på något att koka ihop som skulle räcka lite längre än bara till en lunch (trots att jag äter som en häst) och vad passar då bättre än makaronilåda. Sagt och gjort, fräste ihop lådan en morgon och minsann, det blev mat till en hel arme skulle jag tro. Men nu har vi i alla fall mat för några dagar framöver..får säkert frysa ner en del också så att vi inte behöver äta makaronilåda i en vecka 🙂 Men gott var det och även de små åt sig mätta!

Glutenfri makaronilåda (många portioner!)

  • olja eller smör
  • 2 gula lökar
  • glutenfri soja (t.ex. soy-king)
  • 800 gram maletkött av nöt
  • ½ dl chilisås
  • 1 vitlöksklyfta
  • peppar
  • salt
  • chiliflakes eller chilipulver
  • 450 gram glutenfria makaroner (använde mig av Sempers makaroner med fiber)
  • 1 buljongtärning
Äggstanning:
  • 6 ägg
  • 5 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • vitlökspulver
  • lökpulver
  • paprikapulver
På toppen:
  • västerbottenost
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och tillsätt buljongtärningen.
  3. Tillsätt makaronerna när vattnet kokar och koka ca 9 minuter. Makaronerna får inte bli genomkokta
  4. Skala och hacka löken i små tärningar.
  5. Bryn dem i en stekpanna i olja eller smör (eller både och 🙂 )
  6. Tillsätt soja och låt brynas lite till.
  7. Lägg i maletköttet och stek det så att det får fin färg.
  8. Tillsätt chilisåsen, pressa i vitlöken och krydda med resten av kryddorna.
  9. Låt köttet puttra på en liten stund och vrid sedan av plattan.
  10. Häll av makaronerna och skölj dem i kallt vatten.
  11. Blanda makaronerna med köttet.
  12. Äggstanning: Blanda ägg och mjölk och krydda äggstanningen.
  13. Lägg makaronerna och köttet i en stor, smord ugnssäkerform och häll äggstannigen över. Det skall vara så mycket äggstanning att det nästan täcker allt som är i formen.
  14. Strö över lite västerbotten- eller emmentalost.
  15. Grädda makaronilådan i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Den är färdig då äggstanningen har stelnat.
  16. Servera t.ex. med en god lingonsylt.
Advertisements