Etiketter

, , , , , , ,

Mitt på torsdags dagen ringer telefonen och gubbens bror Cricka undrar om han och Axel, flickornas äldsta kusin, får komma och sova en natt hos oss. De skulle ta tåget på eftermiddagen från Jeppis och sedan åka hem följande dag. Jamen visst, de är naturligtvis mer än välkomna..ganska kul ibland faktiskt med så där apropå besök ibland! Tilde och jag ställde oss givetvis för att baka något gott gästerna till ära, Axel har ju trots allt fyllt år för ett par dagar sedan så om inte annat så kunde vi ju alltid fira det.

Vi vispade ihop till glutenfria morotsrutor med en gudomlig philadelphiaglasyr..ruskigt goda faktiskt, en sådan variant som inte står länge i kylen innan sista smulan är islickad. Så anlände våra långväga gäster på kvällen och oj så kul det var att se dem igen. På fredagen jobbade Cricka så jag passade på att åka till Zoolandia här i Åbo med barnen. Solen sken från en klarblå himmel hela dagen och vi hade det så skojigt. Härligt med sådana här soliga och avslappnade dagar ibland då alla är på sitt bästa humör! 🙂 Nu har vi vinkat av våra gäster och pappa i huset, som åkte med upp med dem (passade på att smyga med de sista morotsrutorna till Axel i baksätet). Damerna är måttligt trötta efter en dag fullspäckad med djur, karuseller, sol och skratt och jag själv känner mig rätt så mosig också.

Jag gjorde halva den här satsen och gräddade på en plåt med måtten 37×25 cm (köpte på Ikea en perfekt plåt då man vill göra halva satsen, hette DRÖMMAR). Blir ca 20-24 bitar av ½ plåt.

Mera sol till folket under sommaren..så att morötterna bli saftiga och fina..så att alla kan baka de här underbara rutorna! 😉

Glutenfria morotsrutor

Botten:
  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 60 gram smör
  • 6 dl riven morot
  • 5 dl glutenfri mjölblandning, ljus
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk matsoda
  • 1½ tsk kanel
Glasyr:
  • 200 gram philadelphiaost
  • 60 gram smör
  • 3 dl florsocker
  • 1½-2 tsk vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Botten: Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  3. Blanda glutenfritt mjöl, bakpulver, soda, vaniljsocker och kanel i en bunke och rör sedan ner det i äggvispet.
  4. Smält smöret och blanda ner det och de rivna morötterna i smeten.
  5. Häll upp smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen ca 25 minuter. Känn med en sticka att bottnet är torrt, då är det klart.
  6. Låt svalna medan du rör ihop glasyren.
  7. Glasyr: Vispa smöret mjukt och tillsätt philadelphian, fortsätt vispa med elvispen så att alla klimppar försvinner.
  8. Tillsätt florsockret och vaniljsockret.
  9. Bred ut över kakan då den svalnat helt.
  10. Dekorera med strössel eller godis.
  11. Skär i lagomstora bitar. Torka av kniven emellan så är det lättare att skära.
  12. Förvara i kylskåp.