Etiketter

, , , ,

Testade mig på att laga köttbullar av lammfärs då ögonen råkade stanna på köttet i butikshyllan. Det första som som jag tänkte på ihop med lamm var ju förstås rosmarin men eftersom jag inte hittade rosmarin som färskvara så fick det bli koriander istället. Köttbullarna blev smakrika och väldigt saftiga och trots att lammfärsen nog gav en lite egen smak till rätten så svalde flickorna maten med hull och hår..Igen en rätt som var lätt och supergod!

Lammfärsbullar med vitlök och koriander

  • 400 gram lammfärs
  • ¾ dl glutenfria skorpsmulor
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 banansharlottenlök
  • ½ röd chili
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • ¾ kruka koriander
  • svartpeppar
  • salt
Sås:
  • 1 scharlottenlök
  • ca ½ msk glutenfri soja
  • 3 dl grädde
  • 1 msk balsamvinäger
  • peppar
  • eventuellt lite salt
  1. Lägg ugnen på 180°C.
  2. Blanda glutenfria skorpsmulor och mjölk i en bunke och låt stå ca 10 minuter.
  3. Hacka löken och chilin riktigt fint och blanda ner i bunken tillsammans med ägget.
  4. Hacka koriander fint och rör ner i bunken. Krydda med salt och peppar.
  5. Pressa eller riv ner vitlöken.
  6. Blanda till sist ner det malda köttet och rör tills allt blandat sig väl.
  7. Rulla till bullar och stek i smör eller olja i en stekpanna.
  8. Lägg bullarna i en ugnsäker form och grädda dem färdiga, det tar ca 15 minuter.
  9. Gör såsen medan bullarna är i ugnen: Hacka sharlottenlöken fint och bryn i stekpannan.
  10. Häll på sojan och bryn lite till.
  11. Häll i grädden och balsamvinägern och krydda med svartpeppar.
  12. Låt puttra ganska ordentligt ca 10 minuter.
  13. Servera skilt med köttbullarna eller häll såsen över bullarna innan servering.
  14. Servera köttbullarna och såsen med t.ex. spagetti.

Advertisements