Taggar

, , , , , ,

Ibland kommer behovet att få baka något extra gott på mig som stora hus och jag har sedan länge förstått att det inte är någon vits att försöka slåss emot detta behov. Så var det här i dagarna och jag var glad som hade alla ingredienser hemma till dessa underbara biskvier. Jag gjorde två varianter (det vill säga en hel del biskvier) för att vara på den säkra sidan eftersom dessa läckerheter går att förvara i frysen..och bra att ha då nöden gör sig tillkänna🙂 ! Bottenreceptet räcker alltså för en sats med fyllning. Så vill du göra båda fyllningarna kan du antingen dubbla bottensatsen eller halvera fylllningen. En sats med fyllning räcker till ca 20 st biskvier. För att variera dem till utseende så doppade jag jordgubbsbiskvierna i mörkchoklad och blåbärsbiskvierna i vitchoklad.

Biskvier

Biskviebotten:
  • 250 gram mandelmassa
  • 1½ dl strösocker
  • 2 äggvitor
Blåbärsfyllning:
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 2 dl frysta och tinade blåbär + saften som kommer då de tinat
Jordgubbsfyllning:
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • ca 100 gram färska mixade jordgubbar
Topping:
  • ca 250 gram mörkchoklad
  • eller:
  • ca 200 gram vitchoklad
  1. Sätt ugnen (varmluftsugn) på 180°C eller vanlig ugn på 200°C.
  2. Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret till en jämn massa.
  3. Klä en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut rundlar.
  4. Grädda biskviebottnarna i ca 12 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör smörkrämen: För att smörkrämen inte skall skära sig så är det bra att alla ingredienser är rumsvarma.
  7. Blanda alla ingredienser till smörkrämen och rör tillsist i de upptinade blåbären eller de mixade jordgubbarna. Väljer du att göra smörkrämen med jordgubbar så lönar det sig att röra i lite i taget för att inte få i för mycket.
  8. Rör ordentligt, det kan ta en stund innan krämen blir jämn.
  9. Bred eller spritsa ut smörkrämen på biskviebottnarna så att det bildas en topp.
  10. Ställ in i kylskåpet så att smörkrämen stelnar.
  11. Smält valfri choklad och doppa sedan biskvierna försiktigt så att smörkrämen täcks med choklad. 
  12. Ställ in i kylen igen så att chokladen stelnar.
  13. Förvara dem i kylen eller i en burk i frysen.