Taggar

, , , , , , , ,

Risotto är kanske inte den mest somriga maten i mitt tycke men med tanke på att vädret har växlat som det har gjort denna sommar så kände jag för att laga en riktigt god och krämig risotto. Det blev sparrisrisotto med stekt kyckling. Och oj så gott det var..risotto kan vara så otroligt gott, så jag vet inte  varför det är så sällan som det blir av att laga rätten för min del?? Kanske det är därför som det smakar så gott eftersom det är så sällan vi äter det. Det vita vinet går att lämna bort om man så vill och istället tillsätta mera buljong, men jag tycker att risotto inte smakar riktigt risotto om det vita vinet inte är med🙂 Kycklingen marinerade jag en liten stund, stekte och skivade just innan servering. Enkelt och gott!

Sparrisrisotto med kyckling

  • 2 färska lökar eller charlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2½ dl arborio risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl kycklingbuljong
  • ca 2 dl riven parmesanost
  • 1 knippe grön sparris
  • ca 3 msk smör
  • svartpeppar
  • 4  tunna kycklingfiléer
  • ½ dl olja
  • 2 msk citronsaft
  • gräslök
  • persilja
  • 1 vitlök
  • peppar
  • salt
  • chiliflakes
  1. Börja med att marinera kycklingen: Häll oljan och citronsaften i en bunke.
  2. Klipp gräslöken och persiljan fint och blanda ner i oljan.
  3. Riv eller pressa ner vitlöken i bunken och krydda med peppar, salt och chiliflakes.
  4. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och blanda om och ställ kallt.
  5. Risotton: Hacka löken ganska fint och fräs den en stund i en gryta eller kastrull i lite olja.
  6. Pressa i vitlöken och häll i riset.
  7. Fräs en stund till under omrörning tills riset blivit genomskinligt.
  8. Häll på det vita vinet och låt det sakta koka.
  9. Späd på med ca hälften av buljongen då vinet nästan kokat in.
  10. Häll på resten av buljongen då vätskan nästan kokat in.
  11. Skala sparrisen och koka den ca 4 minuter i lätt saltat vatten.
  12. Skär sparrisen i tunna skivor då den svalnat lite.
  13. Då nästan all kycklingbuljong kokat in tillsätter du parmesanosten och sparrisen.
  14. Låt koka en stund till och tillsätt sedan smöret.
  15. Smaka av med salt och peppar.
  16. Låt inte risotton bli för grötig, om så sker är det bara att tillsätta lite vatten eller kycklingbuljong, ifall någon sådan blivit över.
  17. Stek kycklingfiléerna ca 5 minuter på båda sidorna eller tills de är genomstekta (tiden beror mycket på hur tjocka filéer du använder).
  18. Servera sparrisrisotton med kyckling och riv eventuellt lite parmesan över.
  19. GOTT!