Etiketter

, , , , , ,

Vi hade gäster en vardagskväll och bjöd på rökt fisk med  goda tillbehör. Middagen avslutades med en syndigt god marängtårta. Det här receptet är taget ur mitt gula recepthäfte som jag håller på att plöja igenom. Andra recept från häftet hittar du här, här, här och här.  Receptet kommer ursprungligen från Birkkas-matbilaga skulle jag tro och orginalreceptet ser inte exakt ut som det jag skriver här nedan, har som vanligt gjort lite omändringar. Efterrätten gick hem hos alla, trots att Tilde valde att äta marängen och lämna fyllningen..som hon för det mesta gör..undrar när hon skall komma på att det ju faktiskt är fyllningen som är det godaste i tårtor?! 🙂 Den här frysta marängtårtan är i alla fall ganska så enkel att göra, trots att den tar sin tid både i ugnen och i frysen. Så om du söker efter något gott att laga som blir klart i ett nafs så skall du istället titta på t.ex. detta recept, eller varför inte detta, men den här tårtan tar en stund att bli klar..men det är helt klart värt väntan!

Fryst marängtårta med hallon

Marängbottnar:

  • 5 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1½ tsk citronsaft

Fyllning:

  • 300 gram frysta hallon
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 äggulor
  • 3 dl lättmjölk
  • 3 msk majsstärkelse
  • 30 gram smör
  • 4½ dl grädde

Dekoration: färska hallon och små maränger

  1. Sätt ugnen på 125 grader varmluftsugn (ca 150 grader i vanlig ugn). Har du varmluftsugn kan du grädda alla bottnar samtidigt, annars måste du grädda dem  i omgångar.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  3. Blanda majsstärkelse med sockret och häll ner det i omgångar i äggvitorna under vispning.
  4. Vispa i citronsaften. Marängmassan är klar då du kan göra mönster med visparna och smeten är blank.
  5. Rita ut tre stycken rundlar med 26, 23 och 20 cm i diameter på bakplåtspapper.
  6. Placera bakplåtpappren på plåtar och bred ut marängsmeten i rundlarna. Spara ca 2 -3 msk marängsmet som du sedan spritsar ut till små maränger bredvid rundlarna (dessa används till garnering).
  7. Grädda bottnarna i ca 1 timme och låt dem sedan kallna på plåten.
  8. Fyllning: Koka upp hallon,vatten och socker i en kastrull, låt koka ca 3 minuter och rör om då och då.
  9. Rör ihop äggulorna, majssterkelsen och mjölken till en jämn massa.
  10. Blanda ner äggulesmeten i hallonkoket och koka upp igen under omrörning tills blandningen tjocknar.
  11. Dra av från kastrullen då hallonkrämen blivit ordentligt tjock och rör ner smöret i mindre bitar.
  12. Låt fyllningen kallna helt och rör då och då om den.
  13. Vispa grädden och vaniljsockret och blanda sedan försiktigt i den i den kalla krämen.
  14. Lyft det störta marängbottnet på ett fat som tål att frysas och bred ungefär hälften av (kanske lite mindre) hallonkrämen på bottnet.
  15. Ställ in i frysen ca 20 minuter och ta sedan ut, bred på ett tunt lager med hallonkräm innan du lägger på nästa marängbotten.
  16. Upprepa med att breda ut hallonkräm på det andra bottnet, frys en stund så att krämen blivit lite hårdare, ta ut och bred på lite kräm till och lyft på  det tredje och sista bottnet. Bred ut lite hallonkräm på det sista bottnet, som topping och ställ sedan in i frysen.
  17. Frys i minst fyra timmar.
  18. Ta fram ca 45 minuter innan servering så att fyllningen hinner mjukna lite.
  19. Garnera med färska hallon och små maränger.