Taggar

, , , ,

Den här rätten andas 90-talet så det bara smäller om det, men det går ändå inte att komma ifrån att den är så god! I helgen firades ”Forneldarnas natt” som Wikipedia beskriver så här: Forneldarnas natt (finska: Muinaistulien Yö) är ett kulturevangemang som firas genom att tända eldar längs Östersjöns stränder på liknande sätt som de forna vårdkasarna. I Österbotten kallar man det för ”Venetsiansk afton” och firar att stug- eller villasäsongen tar slut.

Hemma hos os blev det inte så mycket firande men när flickorna somnat lagade vi (läs jag) denna smarriga rätt som vi smaskade i oss. Så 90-tal eller inte så är det aldrig fel med fylld avocado!

Fylld avocado (2pers)

  • 1 mogen avocado
  • 100 gram creme fraiche
  • 1 charlottenlök eller ½ rödlök
  • 1 msk chilisås
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 100 gram räkor
  • ¼ röd chili
  • dill
  • peppar
  • salt
  1. Dela avocadon och avlägsna kärnan.
  2. Skrapa ur köttet, men behåll avocadoskalet helt.
  3. Skala och hacka löken och lägg i en bunke.
  4. Hacka chilin smått och lägg med löken.
  5. Tina räkorna och låt dem rinna av ordentligt.
  6. Blanda créme fraich, chilisås, citronsaft, salt och peppar med löken.
  7. Skär avocadoköttet i tärningar och rör ner i bunken.
  8. Hacka dillen smått och blanda ner det med resten av ingredienserna.
  9. Ställ kallt tills servering.
  10. Hacka de tinade räkorna i mindre bitar och blanda ner dem i bunken strax innan servering. Spara några till garnering.
  11. Fyll avocadoskalen med fyllningen och garnera med räkor och dill.