Etiketter

, , , , , ,

Så var det åter fredag och dags för fredagsbullen. Det blev en extra festlig bulle denna fredag eftersom jag samtidigt passade på baka till min och gubbens 4-års bröllopsdag! 🙂 Kan inte annat än att titta tillbaka på dessa fyra år med värme i hjärtat. Sedan vi gift oss har vi hunnit med att flytta två gånger, fått två helt underbara ljuvliga små troll och rest runt lite här och där. Fyra underbara år och många, många underbara år framför oss! Living the dream, My dream!

Den här bakelsen är härligt god, både för ögat och gommen! Till formar kan man använda vad som helst med kupol-form och som tål att frysas, jag änvände kaffekoppar. Det blir ca 6 st bakelser av receptet, beroende lite på hurdana formar du använder. Fyllningen kan varieras i smaken allt från naturell med citron till olika bärsmaker. Jag valde hallon både för smaken och för färgen, dessutom är hallon en bra kombination till den annars så söta bakelsen.

Sedan gjorde jag ett enormt misstag (som även syns på bilderna!). Jag tog ut bakelserna ur frysen och ställde dem i kylskåpet..utan att ta dem ut ur kopparna! Vilket jag ju nu efteråt fårstår att man inte kan göra. Marsipanen blev ju våt och svettig och inte alls snygg! Jag tog en bakelse direkt från frysen och stjälpte ut den på ett fat, men den fotade jag ju då inte..Så tyvärr får ni nu nöja er med dessa lite ”svettiga”bilder..men ni fårstår i allafall idén! 🙂 Så ett stort OBS!!: Ha bakelserna i frysen tills det är dags att servera. Ta ut dem ca 15 minuter innan servering, stjälp genast upp dem på fat och pudra florsocker över ljust innan du serverar dem!

Små prinsessbakelser med hallonfyllning

Botten:

  • 3 dl socker
  • 2 dl glutenfri mjölblandning, ljus
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 4 msk kakao
  • 150 gram smör
  • 2 ägg

Fyllning:

  • 2½ st gelatinblad
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 250 gram kvarg
  • 1 citron, skalet
  • 3 dl grädde
  • 1½ dl hallon

Topping:

  • marsipan
  • florsocker
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda sedan i socker och salt.
  4. Rör ner det smälta smöret och äggen och rör till en slät smet.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (ca 37x25cm) och häll smeten i den.
  6. Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan bottnet svalna helt.
  7. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv citronskalet riktigt smått och koka socker, citronskal och vatten till en simmig lag, ca 3 minuter.
  9. Vispa gulorna fluffigt och slå sedan det heta sockervattnet över gulorna. Fortsätt att vispa kallt och fluffigt.
  10. Mixa hallonen.
  11. Krama ur gelatinbladen.
  12. Värm upp lite citronsaft i en kastrull och lös upp gelatinbladen i saften under omrörning.
  13. Tillsätt de smälta gelatinbladen i äggblandningen.
  14. Vispa sedan i kvargen.
  15. Rör i hallonmixet.
  16. Vispa grädden och vänd den sedan försiktigt ner i äggsmeten
  17. Kavla ut marsipanen och klä kupolformar eller kaffekoppar ned marsipanen.
  18. Fyll med hallonmoussen.
  19. Stansa ut rundlar (som är aningen mindre än formen) av chokladbottnet och lägg rundeln på moussen.
  20. Ställ i frysen.
  21. Ta ut bakelsen när moussen stelnat. Stjälp ut bakelsen ur formen eller koppen och trimma kanterna så att den ser fin ut. Pudra florsocker över.