Etiketter

, , , , ,

Spenderar helgen i Hangö med flickorna och eftersom fredagen var regnfri så passade vi på att ge oss iväg till blåbärsskogen. Glada i hågen traskade vi in i skogen mommo, flickorna och jag med hinkar i händerna, stövlar på fötterna och matsäcken på ryggen. En timme senare stegar vi ut, med hinkarna lite tyngre av blåbär, en lättare matsäck och två skrikiga och hungriga flickor som vägrar att gå själv..Men vi hittade så pass mycket blåbär att det räckte till en smaskig paj..och så blev det över så vi fick äta dem som sådana också, GOTT! 🙂

Den här blåbärspajen är lagad på ett recept av Zaida-fammo, min morfars mors recept, så det är gammalt och beprövat och ack så gott. Pajen kan också lagas med lingonsylt eller äppelmos, men nu blev det med blåbär eftersom vi hade färska fina sådana till hands.

Som de flesta gamla recept var även orginalet skrivet i kaffekoppsmått, men för enkelhetens skull så har jag omvandlat det till dl och tillsatte lite extra mjöl. Så bakar du med vanligt mjöl så räcker 3dl.

Zaida-fammos smulpaj

 • 150 gram smör (gärna rumsvarmt för att lättare arbetning)
 • 1½ dl socker
 • 3½ dl glutenfri mjölmix
 • 1 ägg
 • 2 tsk bakpulver
 • ca 4 dl blåbär
 1. Rör smöret och sockret mjukt till en klumpfrimassa.
 2. Tillsätt ägget och blanda.
 3. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det med smörmassan.
 4. degen skall vara lite klibbig men inte för lös, tillsätt riktigt lite mjöl i taget ifall du tycker den känns för klibbig.
 5. Ta åt sidan ca ¹/3 av degen och tryck ut resten med en mjölad hand i en pajform.
 6. Häll blåbären ovanpå bottnet och lägg sedan resten av degen ovanpå blåbären fläckvis. (Platta ut små degbitar med hjälp av händerna)
 7. Grädda i ca 30-35 minuter, eller tills bottnets kanter fått en fin färg.
 8. Låt svalna och servera sedan, gärna med vaniljglass eller kall vaniljsås.

 

Annonser