Etiketter

, , , , , , , ,

I helgen lagade jag Nasi Goreng. Har gjort maträtten ett antal gånger tidigare men inte fått upp den på bloggen, men nu äntligen fick jag det gjort. För den här risrätten med kyckling och räkor är för god för att inte delas! Och vad är då Nasi Goreng?!

Enligt wikipedia: Nasi goreng är en indonesisk (om man tillsätter jordnötter) eller malaysisk risrätt som innehåller olika grönsaker och oftast också kyckling. Nasi är ‘ris’ på indonesiska, goreng står för ‘stekt’ och ayam betyder ‘kyckling’. Nasi goreng ayam betyder alltså ‘stekt ris med kyckling’… Så enligt denna beskrivning så lagade jag då Nasi Goreng Ayam, bara så ni vet! 🙂

Alltså en lättlagad, god och mättande måltid som är full av smaker..kul är också att den är så lätt att variera, eftersom det är enkelt att byta ut både kryddor och grönsaker mot vad man har hemma eller vad man är sugen på. Nästa gång tror jag att jag skall testa med lite jordnötter i också, låter gott. Men så här såg min Nasi Goreng (ayam 🙂 ) ut denna gång:

Nasi Goreng

  • olja till stekning
  • ca 450 gram kycklingfile
  • 1 gul lök
  • ¼ röd chili
  • ½ röd paprika
  • 1 vitlök
  • curry
  • peppar
  • ca ½ dl färsk hackad koriander
  • ½ dl frysta ärter
  • ½ dl fryst majs
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ris
  • ½ kycklingbuljongtärning, glutenfri
  • 1 ägg
  • ca 100-150 gram frysta räkor
  • ev. lime eller glutenfri sojasås till servering
  1. Skölj räkorna under kallt vatten så att de tinar och låt sedan rinna av.
  2. Skala och hacka löken smått, hacka chilin.
  3. Skär paprikan i små tärningar.
  4. Skär kycklingfiléerna i små bitar.
  5. Koka upp vattnet och tillsätt ris och kycklingbuljong. Rör om.
  6. Låt vattnet koka in helt i riset, då är det klart.
  7. Hetta upp oljan i en stek- eller wokpanna.
  8. Fräs löken, chilin och paprikan i oljan en liten stund.
  9. Tillsätt kycklingbitarna och stek till kycklingen fått färg.
  10. Pressa i vitlöken och krydda med peppar och curry och låt puttra en liten stund.
  11. Rör i riset med kycklingen. Tillsätt också majs och ärter och stek vidare.
  12. Rör i ett rått ägg. Rör ordentligt så att ägget blandas medan det stelnar.
  13. Tillsätt till sist den hackade koriandern och de tinade räkorna. (Då räkorna tillsätts får rätten inte koka mera. Då blir de sega).
  14. Servera eventuellt med sojasås (glutenfri) eller limeklyftor.