Etiketter

, , , ,

Fick hemlevererat en påse full med nyskördade jordärtskockor av Tättä och Christer (jo samma Christer som gjort den underbara tomatsoppan!) Tack skall ni ha för dem underbara ni. Nu har jag med flickorna grävt ner lite små skockor i vår jord också så förhoppningsvis kan vi gräva upp våra helt egna jordärtskockor nästa höst!

Jag har faktiskt bar en enda gång tidigare smakat på denna knöl och det i form av soppa. Så eftersom jag inte hade destomera tid att fördjupa mig i användningen av jordärtskockor så fick det bli en god soppa av en del av godsakerna som jag fått. En gräddig och smakfull soppa blev det och jag vågar nästan påstå att min soppa var godare än den jag smakade för ett år sedan 🙂 (Förlåt, förlåt får jag väl säga till den kocken som hade kokat soppan, men min var faktiskt godare!) Baconbitarna gjorde sitt jobb med att tillföra lite tuggmotstånd och sälta till soppan. Baconet kan också ersättas med t.ex. parmaskinka som fått torka i ugnen till riktigt knapriga skivor.

Så här har ni receptet till en god och gräddig jordärtskocksoppa:

Jordärtskockssoppa med bacon (ca. 4 pers)

  • olja och smör till stekning
  • 2 charlottenlök
  • ½ röd chili (eller efter smak)
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 500 gram jordärtskockor
  • 2 potatisar
  • 2½ dl vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 1 kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft
  • peppar
  • färsk timjan
  • 1 paket bacon i skivor
  1. Skala jordärtskockorna och potatisarna och lägg dem i en bukne med kallt vatten för att de inte skall bli missfärgade.
  2. Skala och hacka charlöttenlöken och vitlöken.
  3. Skölj och hacka chilin smått.
  4. Lägg lite olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök och chili tills löken blivit lite genomskinlig.
  5. Tärna potatisarna och skockorna i mindre bitar och fräs dem med löken ca 5 minuter.
  6. Häll på det vita vinet och låt puttra i ca 5 minuter till.
  7. Häll på grädden och lägg i buljongtärningen. Rör om och låt småkoka.
  8. Då potatisen och skockorna är mjuka mixar du soppan med en stavmixer så att den blir helt slät.
  9. Smaka av med citronsaft, timjan och peppar. Salta lite ifall du tycker att det behövs.
  10. Stek baconet ganska hårt. Låt rinna av på ett hushållspapper.
  11. Klipp baconet i bitar och servera till soppan.

Vill du så kan du även servera ett gott bröd till soppan som pricken över i:et!

Advertisements