Etiketter

, , , , ,

Fyllda järpar är väl egentligen en lyxigare variant av köttbullar eller köttfärsbiffar. Och kanske jag ser dem som lite ”lyxigare” därför att det blir mer sällan som vi äter fyllda järpar än t.ex. köttbullar. Nå hur som helst så hittade jag mozzarella i kylen och fick lust att laga just fyllda järpar..tänk vad ett paket mozarellaost kan åstadkomma 🙂 Och gott blev det. Serverade med ris men går också bra att äta med potatis eller pasta. Det är ju också enkelt att variera fyllninen till vad som råkar finnas hemma men denna fyllning var mycket god så den rekommenderar jag varmt! 🙂 Lagade också min favoritsås till men hade även i två charlottenlökar och hackad basilika.

Mozzarella-, basilika- och tomatfyllda järpar

  • 700 gram malet nötkött
  • 2 ägg
  • 2 små eller 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk senap
  • peppar
  • ca 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • 1 boll mozzarellaost
  • färsk basilika
  • ca 8 soltorkade tomater i olja
  • smör och olja till stekning
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och hacka eller mixa löken riktigt smått
  3. Blanda det malda köttet med ägg, senap, lök, pressad vitlök och kryddor.
  4. Blanda maletköttet väl till en jämn massa.
  5. Skiva mozzarellaosten i skivor och sedan i stavar, skiva de soltorkade tomaterna och basilikabladen.
  6. Ta en maletköttklimp (stoleken får du avgöra själv beroende på hur stor järp du vill ha) och platta ut den till en oval biff, gaska tunn.
  7. Placera några stavar ost, någon bit tomat och lite basilika på mitten av biffen och vik sedan ihop kanterna överfyllningen och forma till en järp genom att klämma ihop kanterna.
  8. Upprepa tills du har använt allt maletkött.
  9. Stek järparna i smör och olja i en het stekpanna.
  10. Lägg de stekta järparna i en ugnsform och stek färdigt i ugnen ca 10 minuter. Tillred såsen under tiden.
  11. Ät med ris, pasta eller potatis.