Jag skulle gärna ta åt mig hela äran för dessa både vackra och goda mintpraliner..men tyvärr så kan jag ju inte det. Receptet har jag helt och hållet snott av Mia Öhrn, en av mina absoluta favoritbagare då det kommer till sötsaker. Jag fastnade för dessa praliner eftersom de såg så fina ut och mörkchoklad och mint kan ju aldrig bli fel. Det var en del petas och pysslas med dess praliner innan de vara klara men efter att jag stoppat den första i munnen så kunde jag konstatera att det var värt besväret! 🙂 Smaken påminner mycket om mintdropparna jag också alltid gör till jul men dessa har en lite lyxigare förpackning och lite mera choklad, mmm!

Jag gjorde dessa ganska sent en kväll och då jag var klar så orkade jag bara inte fota dem..BIG MISTAKE! Följande kväll skulle jag då ta pralinerna ur kylskåpet för att få dem förevigade på bild hit till bloggen, skulle tro att det blev ca 15 st (varav två, eller ja kanske tre då, hade hamnat i min mun tidigare) och vad ser jag.. 12 st praliner hade plötsligt förvandlats till hela 4st !! Vad gjorde jag då, ja vad gjorde jag då..jag tackade maken för att han varit så vänlig att han sparat fyra stycken så att jag kunde ta en bild 🙂 Fotade dem och delade sedan upp de återstående pralinerna så att vi alla fick varsin, och bra blev det med 🙂

Så här är receptet, lite pilligt och trixigt men absolut värt besväret!

Mintkysspraliner

Mintkysspraliner, glutenfri

 • 75 gram mörk choklad (till formarna och droppen)
 • 2 dl (120 g) florsocker
 • 1-1,5 msk mjölk
 • 1-2 krm pepparmintarom
 • 15-20 knäck- eller ischokladformar
 1. Smält chokladen i micron.
 2. Pensla formarna med choklad, ställ in i kylen en liten stund och pensla sedan ett lager till. (Pensla så många lager tills allt är ordentligt täckt med ett chokladlager, två gånger borde räcka)
 3. Låt stelna i kylen ca 20 minuter och pilla sedan försiktigt bort pappersformarna.
 4. Rör ner mjölken lite i taget i florsockret tills du har en tjock smet.
 5. Tillsätt pepparmintsaromen och smaka av så du får en lagom mintsmak.
 6. Spritsa mintkrämen i varje chokladform och låt stelna en liten stund i kylen.
 7. Droppa sedan med hjälp av en tesked ut en chokladdroppe på varje minpralin.
 8. Förvara i kylen så länge de finns kvar 🙂
Annonser