Etiketter
festlig efterrätt, glutenfri, glutenfri bakelse, glutenfri brownie, glutenfri cheesecake, glutenfri efterrätt
Så har det nya året firas in som sig bör, med goda vänner, god mat, gott vin, raketer och glada barn! Vi slog på stort nyårsafton till ära och bjöd på trerätters, och oj så gott det var. Trots att det i sällskapet fanns fyra barn så fick vi sitta i lugn och ro och äta och verkligen njuta av maten (ganska så sällsynt faktiskt!) Till förrätt blev det ugnsgratinerad hummer, till varmrätt serverades rosmarin- och vitlöksmarinerad lammytterfilé med klyftpotatis, raita och rosmarins- och timjanssticks. Till efterrätt blev det denna underbara cheesecakesbakelse på browniebotten. Jag smaksatte cheesecaken med lime för att få en lite syrlig smak i den annars så söta efterrätten och det blev riktigt lyckat. Mätta och belåtna skålade vi sedan in det nya året och hoppas nu på ett framgångsrikt 2013 med nya och givande utmaningar!
Tack Pluppen, Niina, Adam och Linn för ert sällskap och det goda vinet! Vi ser fram emot sommaren 2013 och alla grillkvällar på den nya treassen! 🙂
Festlig Cheeseckaebakelse med lime och vitchoklad (5-6 pers)
Brownie:
- 3 dl socker
- 2 dl glutenfri mjölblandning, ljus
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 4 msk kakao
- 150 gram smör
- 2 ägg
Cheesecake:
- 100 gram vitchoklad
- 1 äggula
- 1 äggvita
- 2 dl grädde
- 130 gram philadelphiaost
- ½-1 tsk vaniljsocker
- 1 lime, skalet
- 1tsk limesaft
- 3-4 kumkwat (mycket små gula apelsinliknande frukter)
till garnering:
- vitchoklad
- mörk choklad
- chokladsås
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smält smöret och låt svalna.
- Sikta ner mjöl, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda sedan i socker och salt.
- Rör ner det smälta smöret och äggen och rör till en slät smet.
- Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (ca 37×25 cm) och häll smeten i den.
- Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan bottnet svalna helt.
- Tryck sedan ut 5-6 stycken rundlar som är aningen mindre än de formar du tänker använda.
- Cheesecaken: Smält den vita chokladen i vattenbad och låt svalna lite.
- Vispa grädden i en skål och äggvitan till hårt skum i en annan skål.
- Vispa ner philadelphiaosten, vaniljsockret, limeskalet och limesaften i grädden.
- Rör snabbt ner äggulan i den smälta choladen och vispa sedan ned chokladen i grädden. Vispa tills smeten är helt slet.
- Vänd till sist ner äggviteskummet och rör försiktigt så att allt blandas väl.
- Klä 5-6 st kaffekoppar eller andra rundade formar med plastfilm (se bild).
- Skiva kumkwaten tunt och placera 3 skivor i botten på varje kopp.
- Portionera cheescakessmeten i varje kopp och tryck sedan ned en brownierundel som botten.
- Plasta in och ställ i frysen i minst fyra timmar.
- Då du skall lägga upp: Ringla chokladsås på en tallrik.
- Sploa lite varmt vatten på koppen så att bakelsen lossnar lättare, men akta så att du inte får vatten på själva bakelsen.
- Ställ bakelsen med browniebottnet nedåt och riv över av den vita och mörka chokladen.
- Låt gärna stå framme ca 15-20 minuter innan servering.
God fortsättning! Bakelsen ser mycket god ut!
GillaGilla