Etiketter

, , , ,

Först måste jag säga förlåt för den dåliga uppdateringen här på bloggen! Har bakat och fixat men har inte haft tid att lägga upp recepten här på bloggen. Skall försöka bättra mig, men då tiden inte vill räcka till just nu. Nya projekt på gång som tar min tid, men som är både spännande och roligt! 🙂

Idéen till dessa knapriga och smakrika knäckesticks fick jag ifrån julnumret av Allt om mat (tack Tina för tidingen! 🙂 ). I tidningen fanns ett recept på rosmarinssticks men som förstås innehöll både hrahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, så det var ju inte något för mig.. Men med lite omändringar i både mjöl och mått så bakade jag ihop ett eget knäcke, som faktiskt visade sig vara otroligt gott. De här sticksen är supergoda att servera tillsammans med den syrliga raitan eller bara äta med lite smör på. Blir ca 60 sticks och det lär gå åt 🙂 Och enkelt är det också!

Knäckesticks med rosmarin och timjan

Knäckesticks med rosmarin och timjan

  • 2½ dl mjölk
  • ½ msk ljus sirap
  • 1 msk salt
  • 10 gram jäst
  • 210 gram glutenfri ljus mjölmix, (jag använde MixWells naturligt glutenfria)
  • 100 gram bovetemjöl
  • 100 gram glutenfri mörk/grov mjölmix
  • 2 msk fiberhusk
  • hackad färsk rosmarin (ca 2msk)
  • färsk timjan (ca 1 msk)
  • flingsalt
  1. Värm upp mjölken och sirapen till 37°C.
  2. Smula ner jästen i mjölken.
  3. Blanda i fiberhusk och salt.
  4. Hacka rosmarin och timjan och blanda ner i mjölken.
  5. Väg upp mjölen och blanda mjöl och mjölk ordentligt i maskin eller med degkrokar. Degen skall vara lite klibbig.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250°C.
  8. Dela degen i 6 delar och kavla ut en del i taget på mjölat bakbord eller silikonunderlag. Kavla degen mycket tunt till en rektangel. Tillsätt lite mjölmix ifall degen känns klibbig, skall gå bra att kvala utan att degen fastnar.
  9. Sporra eller skär ut 10 st remsor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Grädda i ugnen ca 6 minuter tills sticksen fått fin färg.
  11. Lägg de färdiga sticksen och svalna på galler.
  12. Upprepa med alla degkulmpar.
  13. Servera med raita eller med smör.