Etiketter

, , , , , ,

Då vi i våras var och kockade vid Kokkikoulu Espa åt vi en jättegod efterrätt, citrongräspannacotta. Tanken att använda citrongräs som krydda till en efterrätt hade inte slagit mig och smakerna i pannacottan var helt otroliga. Därför ville jag nu prova att laga en cheesecake med smak av citrongräs. Jag varnar redan er läsare som letar efter en efterrätt som skall vara klar på minuten att detta receptet inte passar just er, men om du däremot letar efter en efterrätt som får dina och dina gästers smaklökar att dansa så är detta recept helt för dig 🙂

För att få det bästa smakerna ur citrongräset skall du dagen innan du lagar själva kakan värma upp grädde och lägga i det hackade citrongräset. Detta får sedan stå i kylen över natten för att riktigt gotta till sig, kan också göras på morgonen för att sedan vispas på kvällen. Det viktiga här är att grädden hunnit kallna hel och hållet innan den skall vispas. Sedan skall kakan stå i frysen ca 5-6 timmar eller gärna över natten. Men allt detta är helt värt all väntan!

Så nu tänker jag sätta mig och titta på Masterchef Finland och njuta av en rejäl bit cheesecake..har nämligen hela kvar i frysen eftersom våra gäster som var tänkta att komma igår drog på sig en förkylning och avbokade. Kan tänkas att jag inte kommer att vilja ha cheesecake på en tid famöver om jag inte får lite hjälp på traven med att äta den 😉

Citrongräs cheesecake med hallontopping

citrongräs cheesecake, glutenfri

Botten:

  • 160 gram glutenfria digestivekex
  • 75 gram smör

Fyllning:

  • ca 25 gram citrongräs
  • ½ vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • 200 gram philadephiaost
  • 1 dl socker

Topping:

  • 100 gram frysta hallon
  • 100 gram gräddfil
  • 130 gram vitchoklad
  1. Dagen innan eller samma morgon: Slå citrongräset mot bordsskivan eller ”krossa” det genom att trycka med kniven för att frigöra smakerna. Skiva citrongräset tunt.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Värm upp gädden, viktigt att den inte kokar alls.
  4. Lägg citrongräset och vaniljen i grädden och låt alltsammans värmas en stund.
  5. Häll över i en burk med lock och låt svalna, ställ sedan i kylen över natten eller minst 6 timmar tills grädden blivit helt kall.
  6. Följande dag: Mixa de glutenfria kexen till små smulor.
  7. Smält smöret och blanda med kexsmulorna till en massa.
  8. Klä bottnet av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och platta ut kexmassan jämnt på bottnet. Ställ i kylen medan du lagar fyllningen.
  9. Separera äggulorna från vitorna och lägg dem i varsin bunke.
  10. Vispa lätt ihop äggulorna med philadelphiaost och socker.
  11. Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
  12. Vispa vitorna till skum och vänd dem försiktigt ner i gräddvispet. Blanda försiktigt till en jämn massa.
  13. Häll gräddvispet på kexbottnet och jämna ut.
  14. Plasta in och ställ i frysen i ca 2 timmar.
  15. Toppingen: Lägg hallonen i en kastrull och koka upp dem så att de tinar.
  16. Smält den vita chokladen och rör ner den i gräddfilen till en jämn smet.
  17. Blanda vitchokladblandningen med hallonen.
  18. Häll hallonblandningen överst på kakan och ställ sedan tillbaka in i frysen gärna över natten eller minst 4 timmar till.
  19. Ta ut ca 20 minuter innan servering och låt tina.
  20. Garnera kakan strax innan servering med t.ex. hallon och riven vitchoklad (vilket jag inte han göra innan jag skulle smaka 🙂 .

godaste cheesecaken, glutenfriglutenfri cheesecake med citrongräs

Advertisements