Etiketter

, , , , ,

Igår hade vi bestämt att flickorna skulle få varsin kompis hem på besök. Och vad passar inte bättre då än att bjuda på lite kladdkaka, det brukar gå hem hos nästan alla, gammal som ung. Bakade en kladdkaka med sega dumlebitar i och toppade med en småsyrlig hallongrädde för att det inte skulle bli allt för sött…om nu något kan bli för sött vill säga!? 🙂 Som jag trodde så gick denna kaka med sitt rosa gräddskum hem hos töserna..och mera ville de ha. Vi mammor tog nog också för oss, för gott var det.

Jag valde Dumle godis denna gånf men man kan välja vilken choklad man vill till denna kaka eller baka den endast med mörk coklad. Inget mjöl behöver man heller och kakan blir underbart len och god. Var noga med ugnen dock, 20 minuter är vad som behövs och 200° då man använder en vanlig ugn..använder du en varmluftsugn skall graderna vara mindre, ca 175-180°. Annars blir kakan torr (mamma och Jenny!!) 😉

Dumlekladdkaka med hallongrädde

Dumblekladdkaka, glutenfri

  • 200 gram mörk choklad, 70%
  • ca 20 dumle godisar
  • 100 gram smör
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 2 dl grädde
  • ca 50 gram hallon
  1. Lägg ugnen på 200°C.
  2. Smörj och bröda en form med löstagbar kant (ca 24-26cm i diameter).
  3. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar, dela smöret i mindre bitar och placera choklad och smör i en kastrull. Smält smöret och chokladen och ta sedan bort från värmen för att svalna lite.
  4. Dela dumlegodiset i mindre bitar.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  6. Vispa äggulor och socker till en fast smet.
  7. Rör ner dumlebitarna i chokladen och rör så att dumlen blandar sig ordentligt med chokladmassan.
  8. Vispa sedan krafrigt ner chokladen i äggulesmeten.
  9. Vänd försiktigt äggviteskummet i chokladsmeten så att smeten blandas jämnt.
  10. Häll smeten i kakformen.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Den skall vara lite skakig i mitten då du tar ut den.
  12. Låt kakan svalna
  13. Om du använder frysta hallon: koka upp hallonen ca 2 minuter och ställ sedan och svalna.
  14. Vispa grädden och blanda sedan med de svalnade eller färska hallonenl. Använder du färska hallon kan du mosa dem lätt innan du rör ner dem i grädden.

Glutenfri kladdkaka med dumble

Annonser