Etiketter

, , , , ,

Det blev som jag hade förutspått..denna somriga cheesecake blev helt klart en hit! Kan inte bli mycket mer sommar än så här måste jag säga. Det enda problemet jag ser med denna frysta tårta är att nu sitter vi här, dagen efter midsommar, och har halva tårtan kvar.. I sig är det inte fy skam eftersom jag lättare än lätt kan äta en stor del av den helt själv..men eftersom jag inte är någon ungdom mera så sätter sig tyvärr alla exktra kalorier helt på fel ställen . Så vad jag vill få fram är att denna tårta passar bra då du skall bjuda många. Vi var nu fyra vuxna som åt av den och alla tog två lagomstora bitar..trots det har jag nu som sagt ännu över halva kakan kvar. (Men värre problem har jag ju löst så nog lär jag fixa detta också! 😉 )

Mängden passar till en form med löstagbar kant på 26-28cm i diameter. Har du en form som är mindre eller inte vill ha så hög kaka lönar det sig att ta 2/3 av receptet. Denna tårta skall även stå över natten i frysen så gör den åtminstone en dag innan du skall servera den.

Så passa på då rabarbern ännu är god och jordgubbarna som färskast och vispa ihop den här läckerheten. Blir det över så går det ju bra att förvara den i frysen tills suget infaller eller då nya gäster anländer. Jag vågar i alla fall påstå att den kommer att gå hem hos de flesta..lagom söt, lagom syrlig!

Fryst jordgubbs- och rabarbercheesecake

cheesecake med rabarber, glutenfri

Botten:

  • 200 gram glutenfria digestivekex
  • 80 gram mörkchoklad
  • 85 gram smör

Cheesecake:

  • 350 gram rabarber (ca 3 stjälkar)
  • 1 vaniljstång
  • ½ citron, saften
  • 4 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 2½ dl socker
  • 200 gram philadelphiaost

Topping:

  • 3-4 dl jordgubbar
  • 2 dl gräddfil
  • 250 gram vitchoklad

Granering:

  • 1 L jordgubbar
  • 1 stjälk rabarber
  • lite socker
  1. Börja med rabarberkompotten genom att skala och skiva tre rabarberstjälkar tunt (ca350 gram).
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Lägg rabarberbitarna, vaniljstången + fröna, citronsaften och ca ½ dl av strösockret i en kastrull och koka under lock ca 5 minuter.
  4. Sila sedan av spadet, du kan spara det och använda det som t.ex. saft. Låt rebarberkompotten svalna.
  5. Smält smöret och låt det svalna.
  6. Mixa kexen till smulor i en mixer.
  7. Hacka den mörka chokladen i små bitar och blanda med kexen.
  8. Häll det smälta smöret över kexsmulorna och blanda om väl.
  9. Klä bottnet på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper (spänn fast pappret mellan kanten och bottnet).
  10. Platta ut kexmassan på bottnet och ställ i kylen medan du vispar ihop fyllningen.
  11. Separera äggvitorna från gulorna.
  12. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  13. Vispa äggulorna med resten av sockret (2 dl) till en pösig smet.
  14. Vispa i philadelpihaosten i äggulesmeten och blanda sedan i rabarberkompotten.
  15. Vispa grädden och vänd ner den i äggulesmeten.
  16. Vänd tillsist ner äggviteskummet i smeten. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  17. Häll fyllningen över kexbottnet och täck med aluminiumfolie, ställ in i frysen minst 4 timmar eller över natten innan du lagar toppingen.
  18. Toppingen: Smält den vita chokladen över vattenbad eller försiktigt i micro.
  19. Blanda den smälta chokladen med gräddfilen.
  20. Mosa 5 jordgubbar med en gaffel och blanda ner i smeten.
  21. Skiva resten av jordgubbarna till toppingen och rada dem på den frysta kakan.
  22. Hällgräddfilsblandningen ovanpå och jämna ut.
  23. Ställ tillbaka i frysen minst 3 timmar.
  24. Garnering: Dela jordgubbarna. Skiva rabarbern tunt och blanda rabarberskivorna med lite socker.
  25. Ta kakan ur frysen ca 15-20 minuter innan servering.
  26. Garnera tårtan med jordgubbar och rabarber.
  27. Njut av sommarsmakerna!

glutenfri cheesecake med rabarber

Advertisements