Nu händer något jag aldrig trodde att skulle hända, och med detta känner jag mig mycket mycket hedrad. Och med rätt så borde ni också göra det eftersom ni också få ta del av detta! ( 🙂 ) Det är nämligen så att detta recept som jag nu kommer att dela med mig är ett recept som i åratal hållits hemligt. Det ligger många år av tjat bakom att jag själv äntligen fick receptet av min faster, har fortfarande kvar kortet det är skrivet på, daterat den 11.9.2006, det vill säga på min födelsedag för hela sju år sedan. SÅ i sju år har jag hållit detta recept hemligt, vilket var det villkor jag var tvungen att gå med på för att få mina händer på det.
Och nu, nu har jag fått lov av världens bästa faster att publicera receptet på bloggen. Efter alla år av tystnad så kommer nu äntligen receptet på världens godaset och enklaste sommarpaj..Och jag kan garantera att den är precis lika god trots att den inte är hemlig längre! Gör sig allra bäst på sommaren då det finns färska bär tillhands men visst kan man även använda sig av frysta bär. Pajen kan också lätt bakas laktosfri genom att byta ut smör creme fraiche och vispgräde till laktosfria sådana. (Vill du baka pajen med vetemjöl behöver du bara använda 2,5dl)
Faster Gittes somriga bärdröm
Pajbotten:
- 100 gram smör
- ¾ dl socker
- ½ dl grädde
- 3 dl glutenfri mjölmix
- 1 tsk bakpulver
Fyllning:
- 200 gram creme fraiche
- ¾ dl farinsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
- färska bär, t.ex. blåbär, jordgubbar, hallon
- gelesocker
- Sätt ugnen på 200°C.
- Rör ihop smör och socker till en jämn massa.
- Blanda i grädden och rör jämnt.
- Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan med smörkrämen. Degen får vara aningen klibbig men inte för lös.
- Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet ca 15 minuter.
- Platta sedan ut degen i en pajform (ca 26cm i diameter). Platta med en mjölad hand eller ta hjälp av plastfoliet.
- Nagga degen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills pajskalet fått fin färg.
- Ta ut pajskalet och låt det svalna.
- Rör ihop creme fraiche, farinsocker och vaniljsocker.
- Vispa grädden och vänd ner den i creme fraichen.
- Bred ut fyllningen på det kalla pajskalet.
- Bred ut bären på fyllningen.
- Koka upp 2 dl vatten och tillsätt 1 dl gelesocker. Låt koka upp igen och ta sedan av värmen.
- Låt svalna tills du märker att det börjar tjockna och skeda sedan sockermassan över bären. Bättre tunt än för tjockt.
- Låt gelesockret stelna över pajen.
- Ställ in i kylen tills servering men gärna utan att täcka över med något.
- Ät och njut!
Tack Gitte!!
Susanna skriver:
Hej!
Jag har nyligen upptäckt din blogg och blev då så glad! Har varit på jakt efter en blogg med roliga glutenfria recept och har nu kollat igenom dina inlägg och hittat massor som jag tänkt provbaka! Kladdkakan med apelsinglasyr testade jag igår och den var jättegod och härnäst tänkte jag göra ett försök på den här bärpajen.
/en ny följare av bloggen 🙂
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Susanna och välkommen! Alltid lika roligt med nya som tittar in här på bloggen! Och kul att du vågar prova på recepten, det är ju därför jag lägger upp dem! 🙂
Bärpajen är helt klart värd att prova, jätte fräsch och god!
-Mia
GillaGilla
Marita skriver:
Hejsan Mia.
Jag är också glutenintolerant och har nu börjat följa flera olika bloggar med glutenfria recept. Det kan ju vara skönt att inte alltid vara först med att testa och experimentera. Den här ”hemliga” pajen låter väldigt god (och extra spännande när den har varit hemlig så länge) så den ska jag testa! 🙂
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Hej Marita! Och välkommen att följa bloggen! Alltid lika kul med nya läsare!
Pajen är verkligen god och värd att prova..somrig och fräsch, och väldigt enkel att vispa ihop 🙂
-Mia
GillaGilla
Johanna skriver:
Testade pajen och den fick väl godkänt! 🙂 Har du/ni testat göra den med typ persikor eller annan frukt när man inte har tillgång till färska bär t.ex. på vintern?
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Vad kul att den gick hem! 🙂 Har faktiskt inte testat att göra den med annat än bären men just persikor skulle nog passa jättebra det med. Eller varför inte en blandning med lite olika frukter som kiwi, ananas, persikor mm. Mmm, det här måste jag absolut testa, tack för tipset Johanna! 🙂
-Mia
GillaGilla
Annelie skriver:
Vad roligt att hitta hit till din fina blogg och toppen med glutenfri inspiration! Den här hemliga pajen låter ju bara hur god som helst. Och så vacker! Tusen tack till faster för att du fick dela med dig. Ska provas liksom många andra av dina recept (den där salsan såg riktigt god ut).
GillaGilla
glutenfriamuminmamman skriver:
Skall hälsa faster att pajreceptet uppskattas! 🙂 Välkommen hit!
-Mia
GillaGilla
Lina skriver:
Mums!! Vad god den såg ut! En riktig sommarpaj 🙂
GillaGilla