Etiketter

, , , , ,

Nu händer något jag aldrig trodde att skulle hända, och med detta känner jag mig mycket mycket hedrad. Och med rätt så borde ni också göra det eftersom ni också få ta del av detta! ( 🙂 ) Det är nämligen så att detta recept som jag nu kommer att dela med mig är ett recept som i åratal hållits hemligt. Det ligger många år av tjat bakom att jag själv äntligen fick receptet av min faster, har fortfarande kvar kortet det är skrivet på, daterat den 11.9.2006, det vill säga på min födelsedag för hela sju år sedan. SÅ i sju år har jag hållit detta recept hemligt, vilket var det villkor jag var tvungen att gå med på för att få mina händer på det.

Och nu, nu har jag fått lov av världens bästa faster att publicera receptet på bloggen. Efter alla år av tystnad så kommer nu äntligen receptet på världens godaset och enklaste sommarpaj..Och jag kan garantera att den är precis lika god trots att den inte är hemlig längre! Gör sig allra bäst på sommaren då det finns färska bär tillhands men visst kan man även använda sig av frysta bär. Pajen kan också lätt bakas laktosfri genom att byta ut smör creme fraiche och vispgräde till laktosfria sådana. (Vill du baka pajen med vetemjöl behöver du bara använda 2,5dl)

Faster Gittes somriga bärdröm

Glutenfri bärpaj

Pajbotten:

  • 100 gram smör
  • ¾ dl socker
  • ½ dl grädde
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 200 gram creme fraiche
  • ¾ dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • färska bär, t.ex. blåbär, jordgubbar, hallon
  • gelesocker
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rör ihop smör och socker till en jämn massa.
  3. Blanda i grädden och rör jämnt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan med smörkrämen. Degen får vara aningen klibbig men inte för lös.
  5. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet ca 15 minuter.
  6. Platta sedan ut degen i en pajform (ca 26cm i diameter). Platta med en mjölad hand eller ta hjälp av plastfoliet.
  7. Nagga degen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills pajskalet fått fin färg.
  8. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
  9. Rör ihop creme fraiche, farinsocker och vaniljsocker.
  10. Vispa grädden och vänd ner den i creme fraichen.
  11. Bred ut fyllningen på det kalla pajskalet.
  12. Bred ut bären på fyllningen.
  13. Koka upp 2 dl vatten och tillsätt 1 dl gelesocker. Låt koka upp igen och ta sedan av värmen.
  14. Låt svalna tills du märker att det börjar tjockna och skeda sedan sockermassan över bären. Bättre tunt än för tjockt.
  15. Låt gelesockret stelna över pajen.
  16. Ställ in i kylen tills servering men gärna utan att täcka över med något.
  17. Ät och njut!

Tack Gitte!!

somrig bärpaj, glutenfri Godaste bärpajen, glutenfriPaj med bär, glutenfri