Etiketter

, , , , ,

Vid det här laget är det ju verkligen ingen hemlighet att jag ÄLSKAR choklad, ju mörkare desto bättre! Så därför är det väl heller ingen överraskning att då jag ställer mig och bakar oftast bakar något med choklad. Så blev det även denna gång. Och oj, oj, oj så goda dessa chokladrutor blev!

Det var en helt vanlig torsdagkväll då det kom över mig som stora hus, jag bara MÅSTE få baka. Efter en snabb titt i skåpen kunde jag dock konstatera att det inte fanns mycket till ingredienser hemma..och då menar jag inte basvarorna som mjöl, socker och  ägg som alltid finns hemma hos oss, utan olika sorters choklad. Så med van hand drog jag ut flickorna, upp på varsin cykel och så drog vi iväg till närmaste butik för chokladuppköp. Töserna följde villigt med då det lovades kakbak..det betyder ju skålslickning för deras del då jag är klar med mitt 🙂

Väl vid kassan stod jag alltså där med fyra (!!) chokladplattor av olika smak och nyans, en påse med Fazers Pätkis Mini Bites och en burk med vispgrädde. Jag hann så mycket som tänka tanken ”Må ingen jag känner komma nu” då jag hör någon bakom mig säga ”Terve” (Hej). Jo det var ju typiskt, där bakom mig står en bekant från gymmet, han och jag tränar på en del träningspass tillsammans, och killen är ett litet muskelpaket. Bör även tilläggas att jag aldrig under de fyra år vi bott i Åbo stött på någon jag känner i denna butik..så det är klart att jag skulle göra det nu då inköpen var de mest hälsosamma man kan tänka sig. Snabbt som bara den börjar jag stamma något om gäster och chokladrutor..Tur var ju att även han köpte en liter med glass och en stor godispåse och gav de tröstande orden ”Nog måste man ju få äta gott nu och då!” 🙂 Hahaa, en komisk situation var det..hade jag helst köpt en kartong med ägg också så hade jag i alla fall haft lite protein att visa upp 😉

Nåja, glada i hågen cyklade vi hem och ställde igång för chokladbak. Jag valde att smaksätta rutorna med mörk mintchoklad men du kan välja vilken smak som helst. Byt bara ut minchokladen mot motsvarande mängd annan choklad, behöver inte heller vara mörk om du inte vill det. Receptet är denna gång helt taget ur det blå så det var spännande att se hur slutresultatet blev, och glädjande att se att det blev perfekt!

Chokladrutor för chokladälskaren

chokladrutor, glutenfria

 • 3 dl socker
 • 3 ägg
 • 100 gram brunt muskovadsocker
 • 75 gram smör
 • ½ dl mjölk
 • 1 dl kvarg (kesella)
 • 4 dl glutenfri mjölblandning, ljus
 • 1 dl kakaopulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 50 gram choklad (samma sort som till ganachen)

Chokladganache, fyllning:

 • 150 gram choklad, t.ex. med mint- eller daimsmak
 • 2 dl grädde
 • 1 msk smör
 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
 3. Fortsätt vispa kraftigt och tillsätt muskovadsokret, vispa bort eventuella klumpar.
 4. Smält smöret.
 5. Blanda mjölk och kvarg med smöret och rör ner det i äggsmeten.
 6. Blanda mjöl och bakpulver, sikta i kakaon och blanda allt väl.
 7. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, rör inte kraftigt utan blanda försiktigt så att smeten blir jämn.
 8. Klä en plåt (ca. 20×30 cm) med bakplåtspapper. (rekommenderar igen en gång varmt Ikeas plåt Drömmar. Den är perfekt att ha då man behöver måttet av en halv plåt!)
 9. Häll smeten på plåten.
 10. Hacka 50 gram av chokladen i små bitar och strö över smeten. Dra försiktig med t.ex. en gaffel på ytan så att chokladen sjunker ner lite i smeten.
 11. Grädda i 25-30 minuter. Testa med en sticka så att kakan är torr, då är den klar.
 12. Ta ut och låt svalna helt.
 13. Gör fyllningen: Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
 14. Då chokladen smält, häll i grädden i etapper under omrörning.
 15. Rör till en jämn sås och tillsätt tillsist i smörklicken, rör tills smöret smält.
 16. Ställ ganachen att svalna. Ställ in i kylen och rör om den då och då. Du behöver passa den så att den inte stelnar för mycket. Den skall bli lagom konsistens för att breda ut som fyllning i rutorna.
 17. Lyft kakan på ett fat eller annat underlag (med pappret med så är det lättast utan att den går sönder). Då kakan svalnat helt dela den på längden i två delar (som du gör med tårtbotten då de skall fyllas)
 18. Lyft bort locket. Innan du fyller med ganachen lönar det sig att försiktigt lossa kakan från pappet genom att dra med en kniv. Du behöver inte ta bort pappret.
 19. Bred chokladganachen på bottnet.
 20. Lyft på locket och ställ in i kylskåpet så att chokladen får stelna helt.
 21. Dela i rutor, pudra eventuellt (om du hinner) på lite florsocker och hugg in!

Chokladrutor med chokladcanache, glutenfria

Annonser