Etiketter

, , , , , ,

Åh denna lax! Saknar du något gott till helgen? Laga det här! Mycket enklar än såhär kan det just inte bli och godare lax har jag aldrig smakat!! Jag fyllde år förra veckan och fick till födelsedagspresent av bästaste Lena en kokbok. Och nu tänker ni säkert jaja en kokbok till i mängden, men faktiskt inte! Den här slår helt klart de flesta kokböcker jag har hemma. Med sina enkla recept på god husmanskost gör den vardagsmaten rolig och framförallt läcker igen!

Kokboken är skriven av Alexander och Hanna Gullichsen och heter ”Safka – Bättre vardgasmat”. Helt underbar! Så vet ni inte vad ni skall ge någon i present..detta är ett bra tips! 🙂 Hela vår matlista för veckan bestod av mat från denna kokbok. Och är alla recept lika goda som denna lax så vet jag inte vart jag tar vägen! 🙂

Ytgrillad lax i lime- och chilispad (fyra pers)

Lax i chili- och limespad

  • 600-700 gram laxfile med skin
  • 1 färsk röd chili
  • 3-5 cm färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1½ dl glutenfri sojasås
  • 2 limefrukter, saften
  • ½ dl vatten
  1. Lägg ugnen på 150°C.
  2. Skär laxen i ca tre centimeter tjocka skivor.
  3. Grilla laxen på hög värme i en grill- eller stekpanna i 45 sekunder bara på ena sidan. Lyft sedan över laxen i en ugnssäkerform med stekytan uppåt.
  4. Tillred såsen: skiva chili, vitlök och ingefära tunnt och lägg dem i en liten kastrull.
  5. Tillsätt limesaften, sojan och vattnet. Låt koka på svag värme 2-3 minuter så att smakerna kommer fram.
  6. Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen 10 minuter.
  7. Ta ut och låt fisken badda ännu ca 5 minuter i spadet.
  8. Servera med pressad potatis, ris eller kokta grönsaker.

Serveringsförslag, lax i ugn

Annonser