Etiketter

, , ,

Jo, den här vaniljsåsen är väldigt god. Slår helt klart alla köpis varianter! Men att säga att den är väldigt lätt att göra är väl kanske att ta in lite. Visst kan ju min uppfattning om såsens enkelhetsgrad ha att göra med att jag bestämde mig för att multitaska på hög nivå just då jag skulle hålla koll på såsen men i alla fall. För att äggen inte skall stelna så behöver man vara väldigt noga med temperaturen. Såsen tål en maxvärme på ca 74° så det kan därför vara bra att ha en termometer till hands. Så MAMMA om du tänker ge dig på den här såsen, skaffa dig då en digital termometer så att det inte blir som då du försökte dig på kolapajen 😉

Ja tillbaka till min multitasking. Eftersom det gick åt gulor till denna sås så bestämde jag mig hux flux för att vispa ihop franska maränger samtidigt som jag rörde i såsen och försökte hålla koll på temperaturen, samtidigt som jag var ensam med töserna varav den ena ABSOLUT ville vara med och baka och den andra satt på pottan och ropade att hon var färdig. Jag kan så här i efterhand fundera över varför jag i hela fridens dar valde att göra just FRANSKA maränger istället för att snabbt kallvispa marängsmeten som jag oftast gör..men då var det tydligen nödvändigt med just franska maränger.

Men slutreslutat blev otroligt gott, både såsen och marängerna..trots kaoset i köket. Såsen tar 20-30 minuter att sjuda ihop och man behöver i princip stå och röra hela tiden. Så om jag inte avskräckt (hoppas verkligen inte det!) alla nu så här är receptet:

Hemlagad vaniljsås

hemlagad vaniljsås

 • ½ vaniljstång
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 dl mjölk
 • ½ dl socker
 • 2 äggulor
 1. Häll grädden och mjölken i en kastrull.
 2. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna.
 3. Lägg både frön och vaniljstång i gräddmjölken.
 4. Koka upp och låt koka ett par minuter. Rör om så att det inte bränns eller kokar över.
 5. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
 6. Vispa äggulor och socker pösigt
 7. Tillsätt lite av den svalnade gräddmjölken och fortsätt vispa lite till.
 8. Häll äggblandningen i kastrullen med resten av gräddmjölken och låt sjuda på svag värme, utan att koka. Vispa hela tiden. Har du en termometer är det bra att kolla att såsen inte blir mycket varmare än 74°C. Då finns risken att den börjar smaka ägg.
 9. Såsen är färdig då den har tjocknat.
 10. Servera till t.ex. en saftig chokladkaka
Annonser