Etiketter

, , , , , , ,

Vet ni när det är absolut roligast att baka.. Jo då man plötsligt får en ide om hur något bakverk skall se ut. Sedan om man får det att bli så som man tänkt sig är en annan sak men den här gången lyckade jag faktiskt riktigt bra med det.

Ville göra något speciellt till Farsdag och eftersom jag själv älskar choklad och har svårt att tro att det faktiskt finns personer som inte gör det så blev det surprise surprise en chokladig efterrätt.

Efterrätten blev helt otroligt god. Både brownie- och moussereceptet lånade jag av Tomi Björck. För att fräscha upp moussen lite valde jag att smaksätta den med apelsin och serverade bakelsen med en fräsch apelsinsås.

Gästerna och åt och njöt. Kunde ha gjort bakelsen lite mindre för den var väldigt mäktig. Men storleken går lätt att variera beroende på bottnarnas storlek.

Chokladmoussbakelse med apelsin (4 pers)

IMG_9392

Browniebotten:

  • 200 gram mörk choklad
  • 200 gram smör
  • 200 gram florsocker
  • 3 ägg
  • 60 gram glutenfritt ljust basmjöl
  • 1 dl salta jordnötter

Chokladmousse:

  • 40 gram socker
  • 40 gram vatten
  • 125 gram mörk choklad
  • skalet ev 1 apelsin
  • 1 äggula
  • 2 dl grädde

Chokladglasyr:

  • 100-150 gram choklad

Apelsinsås:

  • ¾ dl socker
  • saft och skal från 1 apelsin
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk potatismjöl

Eventuellt 1 apelsin till garnering

  1. Börja med chokladmoussen: Koka snabbt upp socker och vatten så att sockret smälter. Låt sockerspadet kallna. (Skall vara ungefär 50 gram sockerspad)
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Vispa grädden till ett mjukt skum.
  4. Ställ skålen med sockerspadet över vattenbad tillsammans med äggulan och vispa hela tiden. Vispa tills massan är ljus och fluffig.
  5. Riv ner skalet av en apelsin i den smälta chokladen
  6. Blanda först äggmassan med den smälta chokladen.
  7. Vänd till sist ner grädden i chokladmassan.
  8. Lägg moussemassan i en spritspåse och ställ i kylskåpet ca 2 timmar för att stelna.
  9. Fortsätt med chokladkakan: Sätt ugnen på 160°C.
  10. Smält chokladen över vattenbad.
  11. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält
  12. Ta chokladen från värmen och tillsätt florsockret genom en sikt. Rör tills massan är jämn.
  13. Krossa jordnötterna i t.ex. en mortel.
  14. Tillsätt ägg, mjöl och jordnötter i smeten och rör om.
  15. Häll smeten på en bakplåtspapperklädd plåt ca. 20x30cm.
  16. Grädda i ugnen 35-40 minuter.
  17. Ta ut och låt kakan svalna helt innan du skär eller trycker ut bitar.
  18. Gör apelsinsåsen: Smält sockret i en kastrull tills det är ljusbrunt.
  19. Häll över apelsinsaften och låt koka tills sockret löst sig.
  20. Blanda vatten och potatismjöl. Rör ner tillsammans med finstrimlat apelsinskal i kastrullen och låt koka till en simmig sås.
  21. Häll såsen genom en sikt och sila bort skalen.
  22. Låt såsen kallna.
  23. Tryck ut små rundlar av chokladkakan med t.ex. hjälp av ett glas.
  24. Spritsa chokladmoussen på varje rundel och ställ in i frysen en stund.
  25. Smält under tiden chokladen till glasyren.
  26. Doppa försiktigt balelserna i chokladen så att all mousse täcks av choklad.
  27. Ställ in i bakelserna i kylskåpet.
  28. Servera bakelserna med apelsinsås och dekorera tallriken eventuellt med lite mousse, fileade apelsinklyftor och apelsinsås.

glutenfri chokladbakelseCohkladmoussebakelse med browniebotten, glutenfri

Annonser