Etiketter

, , , , ,

Förra helgens lovade tårtrecept uteblev. Orsaken var mycket enkel. Testade på att baka en lite hälsosammare variant av cheesecake..och resultatet blev därefter också.. Får väl bara konstatera att jag behöver experimentera lite till innan något sådant recept når bloggen. Smakade först själv på slutresultatet..vågade inte säga vad jag tyckte utan bad min man och äldre dotter att smaka och säga ifall detta recept skulle nå upp till bloggstandard. De smakade samtidigt och brast även ut samtidigt i ett rungande NEJ, och dottern klämde ännu in med ett FYYYY vad äckligt!. SÅ det var det. Inget recept att lägga upp.. försökte ännu tappert med den yngre dottern som redan backade med fart innan hon ens hann få skeden i mun, samtidigt som hon sa ”blä”. Tur att man har en familj som är ärliga, jag visste ju själv också att detta inte var något att dela med andra 🙂

Men denna gång blev det perfekt, allt från pajbotten till fyllning och tillbehör. Visserligen var allt väldigt enkelt, men ibland kan jag även misslyckas med det enkla. SÅ igen en gång sitter vi här med en halv underbart god paj och vet inte riktigt vad vi skall göra med resterna.. Visserligen skulle det vara väldigt lätt att äta upp allt på en gång men magen säger nog stopp nu (skriver jag medan maken tar för sig av sin fjärde eller femte bit denna helg 🙂 )

Pajen är väldigt söt tack vare kolafyllningen men sötman bryts perfekt av de syrliga rödvinbären och kvargen. Testa på denna paj, går nog hem hos de flesta sockerråttor vill jag påstå!

Kola- och nötpaj med rödavinbär och kvarg

Glutenfri nöt- och kolapajBotten

  • 100 gram smör
  • 3½ dl glutenfri mjölmix (använde MixWells ljusa basmjöl)
  • 1 msk socker
  • 1 äggula
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 1½ dl vispgrädde
  • 1dl ljus sirap
  • ½ dl mörk sirap
  • 1½ dl farinsocker
  • 1 msk kakao (går att lämna bort)
  • 1tsk vaniljsocker
  • 100 gram smör
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 dl hackad mandel

Servering:

  • frysta röda vinbär
  • kvarg (+vaniljsocker) eller grädde
  1. Börja med bottnet: Hacka samman smör, mjöl, socker och äggula till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbart botten, ca 24cm Ø). Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200° C och grädda bottnet i nedre delen av ugnen 12-15 minuter. Låt sedan pajskalet svalna
  5. Mät upp alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, förutom smör och nötter.
  6. Värm upp under omrörning, det får småkoka, och koka tills kolan håller en temperatur på 120°C. Detta tar ca 15-20 minuter.
  7. Ta kastrullen av värmen och klicka i smöret, rör så att det smälter.
  8. Rör ner nötterna i kolasmeten.
  9. Häll kolan i pajskalet och ställ kallt ca 1 timme.
  10. Servera pajen med halvfrusna rödavinbär och kvarg smaksatt med vaniljsocker. Du kan också byta ut kvargen mot lättvispad grädde.

kolapaj med nötter, glutenfriglutenfri paj med kolafyllning

Annonser