Etiketter

, , , , ,

Nu var det fredag, igen..hur kan veckorna gå så här fort?? Men hör och häpnad, jag har hunnit med att baka dessa urläckra maräng- och glassbakelser. Härligt friska och lagom söta blev de och det bästa är att du kan variera smaken efter eget tycke eller efter vad du har hemma. Byt enklet ut bären mot andra bär eller frukt.

Väldigt lätt att vispa ihop var det i alla fall. Det enda du behöver tänka på är att du har en form med lite högre kanter som är lika stor som halva bottnen, annars rinner fyllningen ut i formen. Kan varmt rekommendera Ikeas ”Drömmar” bakplåtar. De passar perfekt för dessa bakelser. Nämner dem ofta men jag har använt dem mycket sedan jag köpte dem 🙂

Så jag säger bara välkommen kära veckoslut!

Maräng- och glassbakelser med jordgubb och blåbär

Glutenfri glass- och marängbakelse

Botten:

  • 1 dl krossade mandel
  • 1dl krossade hasselnötter
  • + ca 2 msk krossade hasselnötter för att strö ovanpå
  • 3 äggvitor
  • 1½ dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Fyllning:

  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2½ tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 gram färskost (t.ex. Philadelphia)
  • 250 gram frysta jordgubbar
  • 1 dl frysta blåbär
  1. Sätt ugnen på 200°C. Klä en långpanna (ca 30x20cm) med bakplåtspapper
  2. Vispa äggvitorna till ett fast hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills massan är blank och styv.
  3. Blanda potatismjölet med de hackade nötterna och mandlarna (inte  de 2msk extra krosset) och vänd försiktigt ner det i marängsmeten.
  4. Bred ut marängsmeten i långpannan. Se till att bre smeten så jämnt som möjligt, strö på resten av hasselnötskrosset.
  5. Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 18 minuter eller tills den känns torr och spröd.
  6. Ta ut bottnen ur ugnen och dra över den nygräddade bottnen på ett galler för att svalna. Täck inte över med något, då förlorar den sin sprödhet.
  7. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker ljust och poröst.
  8. Vispa grädden ordentligt och tillsätt färskosten. Fortsätt vispa tills smeten är klumpfri.
  9. Mixa de frysta jordgubbarna.
  10. Vänd ner äggsmeten i grädden. Rör i jordgubbarna och tillsist de frysta blåbären. Blanda.
  11. Dela den kalla bottnen i två lika stora delar.
  12. Klä en form med högre kanter med plastfolie. Formen får gärna vara lika stor som den delade bottnen (inte så mycket större eftersom fyllningen rinner ut).
  13. Placera den ena delen av bottnen med ovansidan neråt i den plastbeklädda formen.
  14. Häll glasssmeten i formen och placera den andra bottnen ovanpå.
  15. Täck in med plastfilm och ställ formen i frysen, gärna över natten.
  16. Ta fram formen och ställ den i kylskåpet ca 30 minuter innan servering. Stjälp upp kakan och skär bitar med en vattendoppad varm kniv.

glassbakelse, glutenfriGlass- och marängbakelse med jordgubb och blåbär, glutenfri

Advertisements