Etiketter

, , , , , ,

Håller på att gå under av leda.. Har för snart två veckor sedan opererat mitt knä och hoppar nu omkring på kryckor. Som tur är har det blivit såpass mycket bättre så att jag nu kan stå lite längre stunder. OCh då passar jag ju förståss på att baka. Denna gång blev det en lingon- och havretoscakaka. Jättegod med den söta toscan och de sura lingonen.

Nu är det bra att komma ihåg att alla med keliaki inte tål havregryn. Och då du använder havregryn till någon med keliaki bör havregrynen vara rena. Detta står på förpackningen.

Jag använde mig av hammagjord lingonsylt som inte är lika söt som den färdigköpta. Men råa lingon går nog också bra. Vill du kan du blanda ner lite potatismjöl med bären så att de inte blir så våta. Och använder du råa lingon kan du även blanda med lite florsocker, helt enligt smak.

Skall se ifall jag ställer mig och baka något nytt idag..blir bara ett problem igen med alla sötsaker i huset, och jag hemma på dagarna. Man går liksom omkring och är ständigt snål då man vet att det finns något att ta av! Nåja, det är som det är..men om någon har vägarna förbi så välkomna in! Bjuder gärna på något gott 🙂

Lingon- och havretosca

Lingon- och havretosca, glutenfri

  • 100 gram smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • ½ tsk vaniljextrakt (eller 1tsk vaniljsocker)
  • 4½ dl glutenfri mjölblandning
  • 1½ tsk bakpulver
  • ca 2 dl lingon eller avrunnen lingonsylt

Tosca:

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 msk glutenfri mjölblandning
  • 2 msk mjölk
  • 2½ dl havregryn (var noga med att havregrynen är rena, t.ex. Sempers)
  1. Lägg ugnen på 175°C.
  2. Vispa smöret mjukt och tillsätt sockret. Vispa till en klumpfri massa.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt efter varje.
  4. Rör i mjölk och vaniljextrakt.
  5. Blanda mjöl med bakpulver (och eventuellt vaniljsocker) och rör ner blandningen i smeten.
  6. Klä en plåt (ca 20x30cm) med bakplåtspapper och häll över smeten på pappret.
  7. Strö över lingonen eller lingonsylten jämnt över kakan.
  8. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Till kakan fått fin färg och inte är allt för lös.
  9. Då kakan nästan är färdiggräddad börjar du med toscan.
  10. Sätt smör, socker och sirap i en kastrull.
  11. Smät smöret och sockret, rör om.
  12. Tillsätt mjölken och rör.
  13. Tillsätt till sist haregrynen och mjölet, rör om ordentligt och låt småkoka en väldigt liten stund.
  14. Ta ut kakan och bred försiktigt ut havretoscan jämnt över kakan.
  15. Ställ in i ugnen igen och grädda 10-15 minuter eller tills toscan fått en ljusbrun färg.
  16. Ta ut och låt svalna. Skär sedan rutor med en vass kniv och servera eventuellt med vaniljglass.
Advertisements