Taggar

, , , , , ,

Lätta att svänga ihop och så otroligt goda att man lätt föräter sig. Harvegrynen ger en god seghet till kexen och den mörka chokladen bryter av de annars så söta kexen med sin mera bittra smak. Jag gjorde mina i storlek med min handflata och fick ca 35 stycken.

Kom igen ihåg att alla glutenintolleranta inte tål havre, så det lönar sig att kolla. Och använd alltid havregryn som är rena, detta meddelas på förpackningen.

Bakplåtspappret hade tagit slut så jag valde att smörja ugnsplåtarna med smör och strö lite mjöl över. Det funkade jättebra och kexen blev spröda och goda. Det går säkert lika bra att använda bakplåtspapper så du gör som du vill.

Här är i alla fall receptet på dessa otroligt goda havre- och chokladkex:

Havre chocolate chip cookies

Havre chocolate chip cookies, glutenfri

  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 1tsk bikarbonat (soda)
  • 1tsk salt
  • 2 ägg
  • 4½ dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 1½ tsk vaniljsocker
  • 200 gram smör, gärna lite mjukt
  • 6 dl havregryn
  • 200 gram mörk choklad
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda mjöl, bikarbonat och salt.
  3. Vispa äggen lätt
  4. Vispa sedan med elvisp i farinsockret och vaniljextraktet eller vaniljsockret.
  5. Vispa ner smöret och vispa tills alla smörklumpar är borta.
  6. Häll i havregrynen och rör om ordentligt.
  7. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet/deg.
  8. Hacka den mörka chokladen i lagom stora bitar och blanda ner i degen.
  9. Smörj en ugnsplåt med smör och strö över glutenfritt mjöl, eller använd bakplåtspapper.
  10. Klicka med hjälp av två matskedar ut kakor, kom ihåg att de flyter ut lite så lämna lagom med mellanrum.
  11. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.
  12. Låt svalna på plåten.